Proti koronaviru se jednou bude očkovat i pilulkami a nosním sprejem

27. 2. 2021 – 12:28 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Proti koronaviru se jednou bude očkovat i pilulkami a nosním sprejem
Děti se v Americe běžně očkují proti chřipce nosním sprejem. Proč by to tedy nešlo u koronaviru? | zdroj: Profimedia

Rýsují se nové způsoby vakcinace proti koronaviru. Obejdou se bez injekčních stříkaček a jehel.

Vědci zkoumají možnost podávat vakcíny tabletou, anebo nosním sprejem. Oba způsoby by mohly zjednodušit a urychlit masivní vakcinaci proti viru, který vyvolává covid a má za sebou přes 2,5 milionu mrtvých, z toho víc než 20 tisíc v Česku.

Když to funguje u dětí…

Vakcinoložka Sarah Gilbertová z Oxfordské univerzity tento týden během slyšení v britské Dolní sněmovně vypovídala o tom, že její tým zkoumá možnost, jak očkovací látky proti koronaviru dopravit do těla bez injekce do svalu.

Vědci pracují na postupech umožňujících očkovat pomocí tablet, anebo nosního spreje, který se dnes, zejména v Americe, používá k vakcinaci dětí proti sezonní chřipce.

Takové způsoby očkování by byly příjemnější pro ty, kteří se bojí jehel. Především by však očkování zjednodušily.

Co víc, profesorka Gilbertová, která se podílela na vývoji vakcíny AstraZeneca, vyslovila předpoklad, že zejména pomocí nosních sprejů by bylo možné lépe zaměřit imunitní buňky v plících, hrdle a nose. Tím by se mohla účinnost očkování zvýšit. Nosní vakcína vyvolává slizniční imunitu, která nákazám čelí jako první. 

„Jak víte, všechny vakcíny se v současnosti vstřikují do svalu,“ řekla vakcinoložka ve výboru pro vědu a technologie Dolní sněmovny. „To však nemusí být nejlepší způsob, jak zajistit ochranu před nákazou respiračním virem, protože chceme, aby imunitním sytém byl aktivní zejména v dýchacích cestách, kde vir vyvolává infekci.“

„Máme vakcíny proti chřipce, které se podávají dětem nosním sprejem. To by mohl být vhodný způsob, jak aplikovat očkovací látky proti koronaviru,“ pokračovala Gilbertová. „Dobrá může být i orální vakcinace, kdy imunizaci zařídí tableta. Oba způsoby mohou usnadnit vakcinaci, nepotřebujete k nim jehly a stříkačky.“

Tablety se už testují

Také český imunolog Zdeněk Hel, který působí jako profesor na lékařské fakultě Univerzity Alabama v americkém Birminghamu, v ČT24 připustil, že další generace vakcín bude ve formě nosních sprejů. „Příští vakcíny budou pravděpodobně aplikované nasálním sprejem. Budou zaměřeny na vyvolání ochranné reakce, především slizničních protilátek,“ řekl Hel.

profimedia-0586888098 16 9u Dočkáme se vakcinačních pilulek proti koronaviru? | zdroj: Profimedia

Imunolog sdělil, že takový typ vakcíny už na univerzitě v Birminghamu testují. Varoval však, že pro lidi se špatnou imunitou by živý, byť oslabený, virus z vakcíny v nose a v dýchacích cestách mohl být nebezpečný. Genové mRNA vakcíny, které vyvinuly společnosti Pfizer/BioNTech nebo Moderna a které oslabený virus neobsahují, nejde stříkat na sliznice, protože se na ní neudrží.

S alternativní pilulkovou vakcinací je nejdál společenství britské IoBio a kalifornské ImmunityBio. Tyto firmy už mají za sebou testy tablet na opicích a zahájily klinické testy v Americe.

Alternativní orální vakcína, kterou vyvíjejí, je vyrobena z mrtvého adenoviru - patogenu, který je například jednou z příčin běžného nachlazení. K němu jsou přidávány některé z genů, které tvoří DNA nového koronaviru, jenž způsobuje onemocnění covid-19. Tableta projde žaludkem a začne pracovat ve střevech.

Vše každopádně ukazuje na to, že při očkování proti čínskému koronaviru nezůstane jen u injekčních stříkaček a jehel.

Zdroje:
science.com, ČT24, clinicaltrialarena.com

Nejnovější články