První člověk dostal ucho s vlastními buňkami vyrobené 3D tiskem

8. 6. 2022 – 17:01 | Technologie | Nedd | Diskuze:

První člověk dostal ucho s vlastními buňkami vyrobené 3D tiskem
Pacientka před operací (vlevo) a měsíc po ní (vpravo). Implantát časem „dozraje“ do typického vzhledu ucha. | zdroj: Profimedia

Chirurgové dokázali úžasnou věc: Pacientce implantovali ucho z 3D tiskárny s jejími buňkami. Je to první lidský implantát tohoto typu, milník regenerativní medicíny.

3D tisk patří k nejrychleji se rozvíjejícím technologiím. Uplatnění nachází také v medicíně. Bioinženýři s jeho pomocí vytvářejí například části tkání nebo cévy.

Perspektivy této technologie nejnověji naznačuje experimentální zákrok, který podstoupila dvacetiletá Američanka s mikrotií. Díky němu dostala nové ucho.

Buňky a kolagen

Mikrotie je genetická porucha, která způsobuje, že se vnější část ucha vyvine jen částečně nebo chybí úplně. Onemocnění většinou postihuje pouze jedno ucho. Není to jen kosmetická vada. Mikrotie deformuje také zvukovod a střední ucho a může způsobit ztrátu sluchu.

V současnosti existují dva způsoby, jak rekonstruovat ucho člověka postiženého touto vadou, píše žurnál IFL Science. Buď vytvarovat ucho z chrupavky odebrané ze žebra, anebo vyrobit umělý implantát. Takové zákroky se však provádí jen výjimečně, protože jsou mimořádně náročné.

Experti společnosti 3DBio Therapeutics, která se zabývá regenerativní medicínou, použili novátorskou metodu s využitím 3D tisku. Naskenovali druhé (zdravé) ucho pacientky a na základě dat z něj udělali program pro chybějící ucho - zrcadlovou kopii ucha zdravého.

Potom k rekonstrukci ucha použili chondrocyty – buňky, které se podílejí na růstu chrupavky. Smísili je s kolagenem (ve vodě nerozpustná bílkovina) a 3D biotiskárna ze směsi vyrobila ucho pokryté biologicky rozložitelným vrchním pláštěm, který slouží jako dočasná opora.

profimedia-0696423218 Bioimplantát ušního lalůčku. | zdroj: Profimedia

Zákrok provedli lékaři už v březnu v San Antoniu v Texasu. O úspěchu však informovali až nyní.

Operaci vedl Arturo Bonilla, přední ušní chirurg, který se specializuje na mikrotie. „Jako lékař, který léčil tisíce dětí s mikrotií z celé země a z celého světa, jsem povzbuzen tím, co může tato technologie přinést pro pacienty a jejich rodiny,“ cituje IFL Science z Bonillova v prohlášení.

Roste a zraje

Samotný implantát musí na těle „dozrát“, poté by měl svým tvarem i pocitově působit jako normální lidské ucho. Experti z 3DBio Therapeutics jsou přesvědčeni, že tělo implantát s vlastními buňkami neodmítne.

Implantace pomocí 3D tisku je několikanásobně jednodušší, rychlejší a také méně bolestivá než výroba ucha z chrupavky žeber. Implantáty bude možné voperovat nejen dospělým lidem, ale také dětem, protože díky chondrocytům by měly růst s lidským tělem.

Zdroje:
IFL Science

Nejnovější články