Medicínská kalkulačka vám spočítá, kdy zemřete. Chcete to ale opravdu vědět?

19. 7. 2021 – 23:50 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Medicínská kalkulačka vám spočítá, kdy zemřete. Chcete to ale opravdu vědět?
zdroj: Profimedia

Chtěli byste vědět, kolik vám či vašim blízkým ještě zbývá času? Anebo je to pro vás příliš morbidní informace?

Někteří lidé raději žijí v nevědomosti, myšlenky na smrt si nepřipouštějí. Jiní jsou zase velice zvídaví, anebo jen chtějí být na vše připraveni.

Pokud patříte do druhé skupiny, můžete využít online kalkulátor, který vypočítá, kolik vám nebo vašim blízkým ještě zbývá času. Dostal název RESPECT a najdete ho na stránce Respect.ProjectBig Life.

Když vás nezviklá varování...

Jak z názvu kalkulátoru vyplývá, je určen pro dříve narozené, přesněji pro seniory v pozdním stáří. Sestavili ho medicínští experti Ottawské univerzity na základě analýzy dat získaných od více než 490 tisíc jedinců vysokého věku, kterým zbývalo méně než pět let života.

Odborníci mezi lety 2013 až 2017 zjišťovali jejich zdravotní stav a  vyhodnocovali ho. Mezitím účastníci studie umírali. Z analýzy dat potom byl sestaven kalkulátor, který odhaduje, jak dlouho ještě budete žít.

Pokud si chcete naplánovat poslední roky života, nebo máte v rodině seniora a chcete vědět, s čím byste měli počítat, můžete kalkulačku vyzkoušet. Kalkulátor vám položí celkem 17 otázek, které se týkají věku, pohlaví, zdravotního stavu a fyzických či duševních schopností. Předem vás ale několikrát varuje a ptá se, zda opravdu chcete odhad data smrti znát.  

Pokud na tom budete trvat a odpovíte na všechny otázky, kalkulátor s přesností šesti měsíců vypočítá, kolik času vám (anebo vašemu blízkému) ještě zbývá.

K čemu to je dobré

Medicínští experti zdůrazňují, že jejich cílem nebylo uspokojit něčí zvědavost, ale poskytnout nástroj k optimální péči o lidi na sklonku života.

Když je člověk vážně nemocný a zbývá mu jen několik let života, je důležitá zejména jeho kvalita, nikoli kvantita – tedy délka. Rodina si tak může naplánovat třeba poslední společný výlet.

„Je důležité vědět, kolik času člověku zbývá, abychom mohli dělat správná informovaná rozhodnutí,“ cituje list Daily Mail lékaře Petera Tanuseputra z Ottawské ústřední nemocnice, který se na sestavení dat pro kalkulátor podílel.

Vědecký tým teď kalkulátor testuje v komunitním prostředí v Ottawě. Experti, kteří ho sestavili, doufají, že zdravotníkům a pečovatelům umožní lépe stanovit péči, kterou jejich pacienti potřebují.

Zdroje:
Daily Mail, Respect.ProjectBig Life

Nejnovější články