Působivé video ukazuje přelet americké sondy nad Jupiterem a jeho měsícem

16. 7. 2021 – 20:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Působivé video ukazuje přelet americké sondy nad Jupiterem a jeho měsícem
Sonda Juno přelétající nad Jupiterem. | zdroj: Profimedia

Experti americké vesmírné agentury sestavili ze snímků sondy Juno časosběrnou animaci jejího letu kolem největší planety a největšího měsíce sluneční soustavy.

Možnost proletět se nad Jupiterem a jeho měsícem Ganymedem jako pozemský smrtelník nedostanete. Můžete se však podívat na časosběrnou animaci, kterou technici NASA poskládali z dat sondy Juno.

Juno proletěla kolem ledového Ganymeda 7. července a o den později navštívila plynného obra Jupitera. Kamery JunoCam a SRU na palubě tento průlet detailně zaznamenaly, takže bylo možné sestavit následující video:

Časosběrná animace podbarvená Vangelisovou hudbou je působivá. Zachytila povrch měsíce Ganymed se zajímavými detaily – krátery a ostře oddělenými tmavšími a světlejšími oblastmi. Astrovědcům odhalila struktury, které vznikly při tektonických poruchách.

Snímky Jupitera, které jsou použité v animaci, mají zvýrazněné barvy, aby více vynikly rozdíly mezi jednotlivými oblastmi planety. Výsledek vypadá znamenitě, jako plátno od impresionisty.

profimedia-0348607819 Velká rudá skvrna na snímku ze sondy Juno. Je to stálá anticyklonální bouře, tedy oblast vysokého tlaku, jižně od rovníku. Je pozorována už 147 let. Útvar rotuje proti směru hodinových ručiček a otočí se jednou za šest pozemských dnů, to je čtrnáct Jupiterových dnů. | zdroj: Profimedia

Horní vrstvy atmosféry jsou rozčleněny v závislosti na planetární šířce do různě zbarvených pruhů a vírů, které dokládají atmosférické bouře.

Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Říká se mu plynný obr, protože je tvořen převážně plyny. Má hmotnost jedné tisíciny Slunce, což je dvaapůlkrát víc než ostatní planety soustavy dohromady. Planeta je pojmenována po římském bohu. Můžete ji vidět jako třetí nejjasnější objekt na noční obloze po Měsíci a Venuši.

„Zabere to ještě hromadu času, než představíme nějaké vědecké výsledky. Do té doby ale můžeme jednoduše obdivovat tento nebeský zázrak,“ říká k animacím Scott Bolton na webu NASA, hlavní vědecký pracovník sondy Juno.

Zdroje:

Nejnovější články