Putinovy zázračné zbraně. Proč se na Ukrajině téměř žádné neukázaly

21. 12. 2022 – 11:52 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Putinovy zázračné zbraně. Proč se na Ukrajině téměř žádné neukázaly
Stíhačka páté generace Su-57 během ukázkového letu. | zdroj: Profimedia

Moderní ruská armáda má blízko k nové verzí Potěmkinovy vesnice.

Rusové se během uplynulých let pochlubili mnoha revolučními high-tech zbraněmi – stíhačkou páté generace, super-tankem, robotickým bojovým vozidlem, hypersonickou střelou… Ukazovali je na vojenských přehlídkách i na výstavách.

Špatný výkon ruské válečné mašinerie na Ukrajině vyvolává otázku: Kde jsou ty Putinem vychvalované „zázračné zbraně“?

Do bojů zasáhly pouze hypersonické střely, a to jen ve formě odstrašující demonstrace síly, připomíná magazín Popular Mechanics. Ruská plechová kavalerie přitom po osmi měsících bojů ztratila podstatnou část území, která dobyla na jaře.

Je patrné, že ruští vojáci nepostrádají jen kvalitní výstroj, ale i moderní výzbroj. Rusko ji přitom vyvinulo a převádělo.

Robotické zbraně nedorazily

Na Ukrajině se dal očekávat třeba tank T-14 Armata, který je odpovědí na amerického Abramse nebo německého Leoparda. Objevil se na několika videích natočených u Luhansku. Do bojů však nezasáhl. Rusko do nich zatím nasazuje jen starší tanky.

Tank Armata, jehož vývoj začal už v roce 2009, má 125milimetrové dělo, systém aktivní ochrany a může střílet i jaderné granáty. Ruská armáda měla mít už do roku 2020 nejméně dvě tisícovky těchto strojů. Dosud jich ale byly vyrobeny jen stovky.

profimedia-0431974567 Armata Tanky T-14 Armata během přehlídky na Den vítězství v roce 2016 v Moskvě. | zdroj: Profimedia

Absence těchto tanků v bojích navozuje otázky: Nechce snad ruské velení riskovat pověst tanku, který je snadno zranitelný? Netrpí tato technická chlouba nějakou konstrukční vadou?

Vladimir Putin prosazoval programy robotických zbraní, ve kterých Rusko za Západem výrazně zaostává. V roce 2016 Rusové ukázali světu robotické bojové vozidlo Uran-9. Pásový robot, velký jako malý náklaďák, se pyšní 30milimetrovým kanónem, protitankovými střelami a kulometem.

Uran-9 byl náznakem budoucnosti, v níž by jediný ruský voják mohl bez námahy ovládat joystickem robotická vozidla z bezpečného úkrytu v týlu a ničit jimi nepřátelskou techniku.

profimedia-0604877950 Uran Uran-9, dálkově ovládané bojové vozidlo. | zdroj: Profimedia

Jenže tahle budoucnost je pro Rusko zatím jen sci-fi. V roce 2018 byl sice Uran-9 nasazen po boku ruských jednotek v Sýrii, ale výsledky nejsou známy. Nejspíš nebyly oslňující.

Na Ukrajině se robotický obrněnec neobjevil. Ani se o něm nemluví. Jeho absence je přitom zvláštní, protože Rusku tam scházejí vycvičení vojáci. Robotické bojové vozidlo by tento hendikep pomohlo zmírnit.

Zapomenutý pěšák Igorek

Jednou z neobvyklých zázračných zbraní byl Igorek, dálkově řízený bipedální chodec. Vyvinul ho ruský zbrojní koncern Kalašnikov, pojmenovaný po konstruktérovi samopalu AK-47 Michailu T. Kalašnikovi.

profimedia-0383468298 Igorek Vojenský robot Igorek na vojenské výstavě v roce 2018 u Moskvy. | zdroj: Profimedia

Zlatě natřený bojový chodec debutoval na výstavě zbraní Army 2018, která se pořádá jednou za dva roky u Moskvy. Na sociálních sítích sklidil posměch, protože proti moderním robotům vypadá zastarale. Spíš než humanoidního Atlase od firmy Boston Dynamis připomíná Golema z Císařova pekaře a Pekařova císaře.

Obdobně jako na bojová vozidla konstruovaná ještě v éře Sovětského svazu spoléhá Rusko na stíhačky, které jsou vylepšenými verzemi sovětských stíhaček z dob studené války

Suchoj Su-57, první stíhačka nového Ruska s výkonným radarem, raketami vzduch-vzduch dlouhého doletu a systémem stealth byla výzvou pro americký F-22 Raptor.

Su-57 byl poprvé představen v roce 2010. O dvanáct let později se předpokládá, že ruské letectvo má pouze šest až patnáct kusů této zbraně, která do války nasazena nebyla.

Hypersonickou střelu Ch-47M2 Kinžal, pojmenovanou po kinžálu, dýce s oboustranným ostřím, výbrusy a ostrým hrotem, Rusové na Ukrajině použili, ale jen jednu. V březnu s její pomocí zničili sklad letecké munice ukrajinských jednotek.

Zjevně to byl málo významný cíl pro tak drahou zbraň a vzácnou zbraň, která může letět pětinásobkem rychlostí zvuku.

„Tím, komu je adresována výzva nasazení této zbraně, byl jednoznačně Západ,“ řekl v Radiožurnálu analytik a dlouholetý diplomat Martin Svárovský, vedoucí programu bezpečnostních strategií think-tanku Evropské hodnoty.

Shrnuto

S ruskými zázračnými zbraněmi se to má skoro jako s Potěmkinovou vesnicí. Rusové je vyvíjejí, anebo už vyvinuli, ale nebyli schopni jimi vybavit armádu.

Spíš než o Potěmkinově vesnici bychom ale v tomto případě měli psát o Putinově vesnici.

Zdroje:
Janes, Popular Mechanics

Nejnovější články