Rusko rozmístí rakety ‚posledního soudu‘. Jsou skutečně neporazitelné?

24. 6. 2022 – 20:14 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Rusko rozmístí rakety ‚posledního soudu‘. Jsou skutečně neporazitelné?
Test supertěžké mezikontinentální balistické střely RS-28 Sarmat (v kódu NATO SS-X-30 Satan 2). | zdroj: Profimedia

Nová ruská raketa je schopná zasáhnout každé místo na Zemi. Do střední Evropy doletí za dvě minuty a může vymazat ze světa stát osmkrát větší než Česko – například Texas, anebo Ukrajinu.

Je to raketa pro konec světa, největší střela svého druhu, která kdy byla vyrobena. Dostala jméno RS-28 Sarmat (rusky Сармат, v kódu NATO SS-X-30 Satan 2).

Na světě ještě dlouho nebude existovat zbraň, která jí mohla konkurovat, hlásá Vladimir Putin a slibuje rozmístění prvních raket Satan 2 do konce roku.

Ruský prezident tento týden v projevu k absolventům vojenské akademie na ceremonii v Kremlu oznámil, že raketa, kterou označuje přívlastkem „neporazitelná“, bude připravena k nasazení do konce roku. Její zařazení do výzbroje dal do souvislosti s válkou na Ukrajině.

„Tato zbraň přiměje k přemýšlení ty, kdo se snaží ohrozit Rusko. Pokud se pokusí do válečného konfliktu zasáhnout, pocítí následky, jaké svět neviděl,“ řekl Putin po úspěšném testu rakety letos v dubnu.

Mezikontinentální balistická raketa RS-28 Sarmat může nést 10 velkých, či 15 menších hlavic, anebo jejich kombinaci. Létá po suborbitální dráze (pod 100 kilometry nad Zemí) rychlostí 3700 kilometrů za hodinu, což je trojnásobek rychlosti zvuku. Je schopna zasahovat cíle do vzdálenosti až 17 000 kilometrů. Má délku 35,3 metru, což se dá srovnat se čtrnáctipatrovým domem, a průměr 3 metry. Její hmotnost dosahuje 208 tun.

Není proti ní obrany

Ruská agentura TASS cituje experty, kteří upozorňují, že proti Satanovi není obrany, umí se prý vyhnout všem současným obranným systémům. Raketa je podle nich schopna dopravit bojové hlavice na jakékoli místo na Zemi, a to nejen přes severní, ale i přes jižní pól, kde není rozmístěna americká protiraketová obrana.

Magazín Missile Threat informuje, že tato raketa na kapalný pohon je určena k vypouštění z podzemních sil. Ve výzbroji ruských raketových vojsk strategického určení má nahradit rakety R-36M2 Vojvoda (v kódu NATO: SS-18 Satan).

Tento odborný žurnál upozorňuje, že Satan 2 je skutečně nebezpečný, protože dokáže měnit své cíle, manévrovat. Navíc mu trvá krátkou dobu, než se zdvihne do vzduchu. Protiraketové systémy tak mají málo času na to, aby se na něj mohly zaměřit.

Kromě toho je Satan vybaven systémem aktivní obrany Mozyr, který se dokáže vypořádat s protiraketami pomocí klamných střel.

Dlouhá cesta do výzbroje

Rusko začalo na plánech na výrobu rakety pracovat v roce 2000. Její výrobou počátkem roku 2011 pověřilo ministerstvo obrany Makejevovo státní raketové centrum a společnost Krasmaš.

První prototyp byl dokončen v roce 2015. Dva roky poté ho převezli na kosmodrom Pleseck v Archangelské oblasti na severním pobřeží evropské části Ruska. První testy však ukázaly, že raketa má problémy s odpalovacím systémem, bylo tedy nutné provést určité úpravy.

Raketa se potýkala s technickými problémy i v následujících letech, takže se nepodařilo zavést ji do výzbroje v roce 2018, jako bylo původně plánováno. Test letos v dubnu však byl už úspěšný. Cvičné hlavice zasáhly cíle na polygonu Kura na Kamčatce vzdálené téměř 6 000 kilometrů od kosmodromu Pleseck.

Celkem si ruská armáda objednala 47 kusů.

Zdroje:
Wikipedia, TASS, Missile Threat

Nejnovější články