Ruské námořnictvo dostalo ponorku ‚soudného dne‘. Bude nést jaderná megatorpéda

29. 7. 2022 – 23:08 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Ruské námořnictvo dostalo ponorku ‚soudného dne‘. Bude nést jaderná megatorpéda
K-329 Bělgorod, ponorka soudného dne. | zdroj: Profimedia

Vrací se na oceány studená válka?

Ruské námořnictvo uvedlo do služby největší ponorku na světě, informuje stanice CNN. Pohání ji čtyři jaderné reaktory a jmenuje se Bělgorod, podle města na východě Ruska u ukrajinských hranic, kde se před invazí do sousední země shromažďovaly ruské motostřelecké a tankové jednotky.

Námořnictvo i Sevmašské loděnice, výrobce ponorky, tvrdí, že plavidlo je určeno pro průzkumné a záchranné operace v odlehlých oblastech. Západní experti však upozorňují, že skutečným účelem plavidla je špionáž a především – odpalování jaderných zbraní. A nedávno to přiznala i ruská tisková agentura TASS.

Obrázky obří ponorky uvolněné médiím zatím vždy zobrazovaly šrouby a záď plavidla, jeho přední část zůstává záhadou. Je jasné, že Rusové mají dobrý důvod, proč ji tajit.

Ponorka pro torpéda, jaká svět neviděl

Bělgorod je na Západě pokládána za mocnou zbraň, ponorku ‚soudného dne‘. Čím je výjimečná?

Délkou 184 metrů přesahuje dosud největší ponorky třídy Ohio amerického námořnictva, které měří 171 metrů. Podstatné je však to, co bude mít ve svých útrobách. Experti předpokládají, že ponorka je navržena tak, aby nesla největší torpédo na světě – jaderný Poseidon.

profimedia-0427647740 Záď ponorky Bělgorod spouštěné do vody. | zdroj: Profimedia

Tato zbraň bude schopna urazit stovky kilometrů pod hladinou a proplížit se podél mořského dna pobřežní obranou až k pevnině.

Poseidon, který Rusové teprve vyvíjejí, má dva metry v průměru a délkou dvaceti metrů několikanásobně přesahuje nyní největší torpéda. 

„Je třicetkrát větší než běžné torpédo ‚těžké váhy‘,“ napsal o Poseidonu na svých webových stránkách Covert Shores americký ponorkový expert H. I. Sutton. Bělgorod jich bude mít šest až osm.

„Tohle jaderné megatorpédo bude zcela nová kategorie zbraní. Přebuduje námořní plánování v Rusku i na Západě, což povede k novým strategiím a novým protizbraním,“ upozornil Sutton.

Torpéda by podle něj mohla pojmout hlavice o síle několika megatun, což může vyvolat radioaktivní vlny, které učiní části cílového pobřeží neobyvatelnými po celá desetiletí.

Může vyvolat radioaktivní tsunami

Christopher A. Ford, bývalý náměstek ministra zahraničí pro mezinárodní bezpečnost a nešíření jaderných zbraní, pravil, že poseidony jsou navrženy tak, aby „zaplavily nepřátelská pobřežní města radioaktivními tsunami“.

Původně mělo námořnictvo převzít první Bělgorod v roce 2019. Konstrukce se však opozdila. Celkem by loděnice do roku 2027 měly vyrobit čtyři ponorky tohoto typu. Ve stejné době má námořnictvo dostat poseidony.

Zdroje:
CNN, Covert Shores

Nejnovější články