Rakovina dělohy je častější u žen, které používají přípravky na rovnání vlasů. Vědci zjišťují proč

19. 10. 2022 – 18:01 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Rakovina dělohy je častější u žen, které používají přípravky na rovnání vlasů. Vědci zjišťují proč
Žena, která podstoupila narovnání vlasů. | zdroj: Profimedia

Při nanášení chemikálií na vlasy a pokožku hlavy bychom se měli mít na pozoru.

Dlouhodobé používání přípravků pro narovnání vlasů může zvyšovat riziko rakoviny dělohy. K takovému závěru dospěla studie expertů z amerického Národního institutu environmentálních zdravotních věd (NIEHS) zveřejněná v Journal of the National Cancer Institute. Vědci v ní sledovali 33 947 žen.

„Naše zjištění jsou prvním epidemiologickým důkazem souvislosti mezi používáním přípravků na rovnání vlasů a rakovinou dělohy,“ píší vědci z NIEHS.

Čísla, která varují

Během 11 měsíců zaznamenali lékaři u zmíněného vzorku žen 378 případů nádorového onemocnění dělohy. U žen, které během 12 měsíců před zařazením do studie víc, než čtyřikrát použily chemický přípravek na narovnávání vlasů, byl ve srovnání s těmi, které přípravek neaplikovaly, výskyt rakoviny o 155 procent vyšší.

Žurnál Science Alert to vyjadřuje názorněji: Ženy, které přípravky pro narovnání vlasů nepoužívaly, měly 1,64procentní vyhlídku na to, že jim bude do 70 let věku diagnostikována rakovina dělohy. U žen užívajících chemické narovnávače dosahuje riziko rakoviny 4,05 procenta.

Z toho vyplývá, že přípravky nezpůsobují rakovinu každé ženě. Její výskyt ale zvyšují.

Tato a podobné předchozí studie jiných vlasových přípravků odhalily pouze vztah mezi jejich užíváním a výskytem rakoviny. Přímé spojení neprokázaly. Je však s každou novou studií čím dál víc pravděpodobnější.

Autoři nové studie proto navrhují, aby se detailně zkoumalo pojítko mezi přípravky a rakovinou.

Utajené chemikálie

Chemické narovnávače jsou založeny na nanesení speciální vyrovnávací složky na vlasy a následném vyžehlení vlasů. Někteří vědci se domnívají, že použité látky narušují endokrinní systém – tedy způsob, jakým látky v našem těle spojují hormony s jejich cílovými orgány.

Nadbytek hormonů, jako je estrogen a progesteron, byl už v minulosti spojován s rakovinou dělohy. Řada zkoumaných vlasových přípravků může tyto přirozené hormony napodobovat a vázat se na jejich receptory.

V roce 2018 vědci zjistili, že 18 testovaných vlasových výrobků obsahuje chemické látky narušující endokrinní systém.

Navíc 84 procent zjištěných chemických látek nebylo uvedeno na etiketách výrobků a 11 výrobků obsahovalo chemické látky zakázané podle směrnice Evropské unie o kosmetických přípravcích.

Hlava je naší Achillovou patou

Americká společnost pro rakovinu (ACS) nedávno vydala varování před keratinovými přípravky, z nichž mnohé obsahují vysoké množství formaldehydu. Tato látka je už dlouho známa jako karcinogen. Mezi rizikové výrobky zařazuje ACS nejen narovnávače vlasů, ale také některé barvy na vlasy.

A proč jsou pranýřovány právě přípravky na vlasovou kosmetiku? Poměrně tenká pokožka lidské hlavy snadno vstřebává chemikálie, které by se přes silnější části kůže do těla nedostaly.

Žehlení nebo fénování vlasů může přitom způsobit tepelný rozklad chemických látek, což může vést k dalšímu uvolňování nežádoucích chemikálií do těla.

Zdroje:
Science Alert, Journal of the National Cancer Institute

Nejnovější články