Nastupovat! Virgin Hyperloop ukazuje, jak budeme cestovat v budoucnosti

7. 2. 2021 – 11:29 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Nastupovat! Virgin Hyperloop ukazuje, jak budeme cestovat v budoucnosti
Interiér kapsle hyperloopu. | zdroj: Virgin Hyperloop

Společnosti Virgin Hyperloop, která vyvíjí koncept vysokorychlostní meziměstské dopravy, ukázala animace představující podobu kabin pro cestující i nádraží.

Video ukazuje, jak si projektanti firmy jízdu hyperloopem představují. Na první pohled se příliš neliší od vlaků nebo metra, snad jen okna chybí – což u potrubního systému přepravy nemůže překvapit.

zdroj: YouTube.com

Hyperloop je dopravní technologie budoucnosti: Kabiny poháněné lineárními motory sviští v podtlakových tunelech bez odporu vzduchu až nadzvukovou rychlostí 1300 kilometrů za hodinu.

Na technologii, se kterou začal v roce 2013 experimentovat Elon Musk, pracuje několik společností, mezi nimi právě korporace Virgin Richarda Bransona, která je s ní nejdál.

Nová vizualizace společnosti Virgin Hyperloop ukazuje koncept připomínající kombinaci metra a vlaku. Přepravní kapsle se pohybují seřazeny za sebou v podtlakovém prostředí blízkém vakuu.

Jejich design je dílem firmy BIGpod. Designéři do návrhu kapslí zapracovali dynamický systém osvětlení tak, aby prostor pro pasažéry nejen osvětloval, ale napodobil denní dobu a vyvolal dojem pohybu. „Je to jeden z cílů, kterými chceme vzbudit důvěru ve svou technologii,“ vysvětlil kreativní ředitel společnosti Clint Rule. 

Virgin Hyperloop má na kontě první test svého hyperloopu. Loni v listopadu se dva manažeři společnosti svezli na trati u Las Vegas.

Elon Musk, který hyperloop proslavil, od původní ideje v posledních letech udělal několik kroků nazpět. Namísto nadzemních tubusů začal vyvíjet podzemní tunely – právě ty by mohly být pro moduly pohybující se ve vysoké rychlosti zřejmě nejbezpečnější. Alternativou k nim jsou také tubusy podvodní.

Kolik dalších ústupků před smělou počítačovou animací hyperloopu bude třeba ještě udělat, než se systémem sveze první platící cestující, je stále ve hvězdách. Mezi dneškem a světem, jaké představuje video, je ale ještě dlouhá cesta.

___________________

S hyperloopem by cesta z Brna do Prahy mohla trvat zhruba čtvrt hodiny.

Pro srovnání: Andrej Babiš ve svém spisku O čem sním, když náhodou spím sní o rychlovlaku mezi Prahou a Brnem, který dokáže cestující přesunout mezi metropolemi Čech a Moravy za 40 minut. Zatím však jeho vláda na dráze plní sny pouze těm voličům, kterým se zdálo o dotovaných jízdenkách.

Zdroje:
Virgin Hyperloop

Nejnovější články