Říká si Yemi A.D. a má šanci letět k Měsíci. Jako první Čech!

9. 12. 2022 – 10:27 | Vesmír | Nedd.cz | Diskuze:

Říká si Yemi A.D. a má šanci letět k Měsíci. Jako první Čech!
Yemi A.D. První Čech u Měsíce? | zdroj: Profimedia

Český umělec s nigerijskými kořeny Yemi A.D. se dostal do posádky prvního civilního letu k Měsíci. Vybral ho do ní japonský miliardář Jusaku Maezawa, který koupil všechna místa v lodi společnosti SpaceX pro umělce a tvůrce.

Yemi Akinyemi Dele, známý jako Yemi A.D., má šanci stát se prvním Čechem, který zamíří k Měsíci.

Našinec ve stopařových stopách

Jusaku Maezawa oznámil ve čtvrtek jména osmi členů posádky mise dearMoon, se kterými se chce příští rok vydat na turistickou výpravu k Měsíci. 

Kromě Maezawy a Yemiho mají posádku tvořit americký DJ Steve Aoki, jihokorejský hudebník TOP, irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber Tim Dodd, britský fotograf Karim Iliya, americký filmař Brendan Hall a indický herec Dev D. Joshi. Jmenováni byli také náhradníci.

Na oběžnou dráhu Měsíce by Maezawa a jeho výběr měli letět jako první lidé od sedmdesátých let minulého století, kdy Američané skončili s vesmírným programem Apollo. K přirozené družici Země vesmírné turisty dopraví loď BFS (Big Falcon Spaceship).

Do vesmíru ji vynese nová, vícenásobně použitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), se kterou se chystá SpaceX létat na Mars. Na její konstrukci firma teprve pracuje.

První loď BFS se bude jmenovat Srdce ze zlata (Heart of Gold), což je název fiktivního vesmírného plavidla ze Stopařova průvodce po Galaxii britského spisovatele Douglase Adamse, oblíbeného autora zakladatele a majitele SpaceX Elona Muska.

Big_Falcon_Spaceship Big Falcon Spaceship - loď, ve které mají vesmírní turisté letět na výlet k Měsíci. | zdroj: Profimedia

Náklady týdenní výpravy bude hradit Maezawa, který zbohatl poté, co spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roce 2019 rezignoval na funkci generálního ředitele společnosti , aby se mohl věnovat cestování do vesmíru. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 1,9 miliardy dolarů.

‚Křičel jsem radostí‘

Jednačtyřicetiletý našinec - producent, choreograf a představitel světa street dance Yemi A.D. - se narodil v Liberci, jeho otec pochází z Nigérie. Veřejně se hlásí ke své homosexuální orientaci a podporuje LGBTQ+ komunitu. S partnerem žije v Praze.

Své choreografie vytvářel například při spolupráci s americkým rapperem Kanyem Westem nebo americkou televizní stanicí CBS.

„Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou.“                                                                                                                  Yemi A.D.

Letos Yemi A.D. s baletem Národního divadla uvedl představení Bohemian Gravity s podtitulem Searching for Freedom, které bylo součástí triptychu bpm označující zkratku anglického termínu beats per minute.

Prvním Čechem (Čechoslovákem), který letěl do vesmíru, byl Vladimir Remek. V roce 1978 se dostal na orbitu v lodi Sojuz 28 jako první kosmonaut z jiné země než Sovětského svazu nebo USA. Letos v listopadu nominovala Evropská vesmírná agentura ESA do záložního týmu svých astronautů Čecha, vojenského pilota Aleše Svobodu.

„Pamatuji si, jak jsem začal křičet a radovat se. Vstal jsem ze židle a začal tančit,“ popsal Yemi A.D. okamžik, kdy se dozvěděl, že poletí do vesmíru. „Když jsem se posadil, tak jsem cítil, jak mě polil pot. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ vypověděl.

„Myslím, že největší strach budu mít, až budu stát před raketou – ten pocit těsně před tím, než vstoupíte dovnitř. Bude to velmi těžké,“ řekl. Přiznal, že se bojí letět, ale zároveň se velmi těší.

„Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou,“ pravil Yemi A.D. a dodal:

„Moc bych si přál, aby především děti a mladí lidé viděli, že nezáleží na tom, odkud jsi a jak začneš, ale jen na tom, kam se rozhodneš směřovat.“ 

Tři dny nad měsíčními krátery

Vesmírná výprava má trvat osm dnů . Z toho tři dny budou umělci kroužit kolem Měsíce. Přiblíží se na vzdálenost pouhých 200 kilometrů od jeho povrchu. Let je naplánován na rok 2023, ale nabírá zpoždění kvůli odkladům testů vesmírné lodi a raket, píše Reuters. Pokud se uskuteční, tak nejspíš s několikaletým zpožděním.

Miliardář Maezawa svou „uměleckou posádku“ představil slovy: „Jsem nadšený, že se ke mně tito úžasní lidé připojili na cestě na Měsíc, a těším se moc, až uvidím, s jakými inspirativními výtvory ve vesmíru přijdou.“

profimedia-0743120727 Tak vypadá Měsíc ze své oběžné dráhy. A tak by ho měli vidět účastníci expedice dearMoon. Snímek pochází z lodi Orion během mise Artemis 1. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ČTK, Wikipedia, SpaceX, Reuters

Nejnovější články