Američané zahájili návrat na Měsíc – s figurínami a plyšovou ovečkou

16. 11. 2022 – 8:03 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Američané zahájili návrat na Měsíc – s figurínami a plyšovou ovečkou
Startující raketa SLS. | zdroj: Profimedia

Odstartovala první mise programu, který má dostat člověka zpátky na Měsíc. 

Byl to start roku. Ve středu v 7:47 SEČ vzlétla z floridského mysu Canaveral raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který má bez posádky obletět Měsíc.

Americká vesmírná agentura NASA tak zahájila program Artemis, který má po půl století vrátit na naši přirozenou družici člověka. Raketa se vznesla v 7:47 SEČ.

Mise Artemis I odstartovala až na třetí pokus. Poprvé měla vzlétnout 29. srpna, podruhé 3. září, ale starty řídící centrum přerušilo pro netěsnící palivové potrubí a další technické problémy.

Také třetí startovací termín provázely potíže. Raketa se vznesla s třičtvrtěhodinovým zpožděním, protože technici museli opravit netěsnící ventil a vyřešit ztrátu signálu z radarového střediska.

Start sledovalo na 15 tisíc diváků přímo na mysu Canaveral a tisíce dalších na plážích a silnicích v okolí vesmírného střediska. Diváci přišli také k dalším zařízením NASA v Houstonu v Texasu a v Huntsville v Alabamě.

profimedia-0737969147 Lidé sledující start na mysu Canaveral. | zdroj: Profmedia

„Jsme součástí něčeho naprosto výjimečného, prvního startu Artemis, prvního kroku k návratu naší země na Měsíc – a cestě dál na Mars,“ komentovala událost ředitelka startu mise Artemis Charlie Blackwellová-Thompsonová.

Nejdřív figuríny, pak lidé

Modul Orion se má v misi Artemis I dostat na oběžnou dráhu Měsíce, obletět ho a potom se vrátit na Zemi.

Let je plánován bez posádky. Modul Orion budou obývat pouze figuríny osazené senzory, které budou mimo jiné měřit úroveň radiace, a plyšová ovečka Shaun. Mise bude klíčová pro pokračování programu pojmenovaného podle řecké bohyně lovu a Měsíce. NASA během ní prověří raketu SLS i modul Orion.

Celý let přibližuje následující animace:

NASA si od testu slibuje data o spolehlivosti modulu i rakety - nejvýkonnější, jaká kdy byla postavena. Počítá se s ní také pro lety na Mars.

„Zatížíme je (raketu i modul) a otestujeme. Budeme dělat věci, které bychom s posádkou nikdy nedělali. Cílem je zajistit co největší bezpečnost astronautů,“ cituje agentura Reuters ředitele NASA Billa Nelsona.

Grafika shrnuje průběh letu s hlavními daty:

1406545-artemis_i_3_28_22_nasa-original Plán mise Artemis I. Obrázek si zvětšíte rozkliknutím. | zdroj: NASA

Oběžná dráha, přestupovat!

Při další misi, Artemis II, se má uskutečnit obdobný „okružní“ let, avšak už s lidskou posádkou.

Na rok 2025 je potom plánována Artemis III, při které už mají astronauti stanout na povrchu naší přírodní družice.

Astronauti během ní doletí ke stanici Gateway kroužící na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu, lodi Starship od SpaceX, se kterým přistanou na Měsíci, v oblasti jižního pólu. Zpátky poletí v opačném pořadí.

profimedia-0711623246 Kresba modulu Orion kroužícího kolem Měsíce. | zdroj: Profimedia

Náklady na vývoj rakety SLS a lodě Orion, které konstruují Boeing a Lockheed Martin, dosáhly 37 miliard dolarů. Do roku 2025, tedy do přistání astronautů na Měsíci, to bude nejmíň 93 miliard.

Nadlouho sbohem

Zatím poslední let tohoto typu mohli lidé sledovat před téměř padesáti roky. Astronauti z mise Apollo 17, Harrison Schmidt a Eugene Cernan, chodili po Měsíci jako poslední zástupci našeho druhu v prosinci 1972.

Když Cernan, americký astronaut s českými i slovenskými kořeny, v prosinci 1972 stoupal po žebříku do lunárního modulu, věděl, že je posledním člověkem na Měsíci v programu Apollo. „Sbohem. Věřím, že ne nadlouho,“ řekl tehdy do vysílačky.

Nadlouho, předlouho to však bylo.

profimedia-0223160021 Eugene Cernan, poslední člověk na Měsíci. | zdroj: Profimedia

Teď chce NASA na Měsíci zůstat. Program Artemis, na rozdíl od programu Apollo, počítá se stálou lunární základnou. A také s orbitální stanicí. První moduly zmíněné stanice Gateway by měly na orbitu Měsíce dorazit v roce 2025.

Takže sláva, nazdar návratu!

Zdroje:

Nejnovější články