Roztočila se největší větrná turbína na světě. Je třikrát vyšší než vysílač na Ještědu

6. 1. 2023 – 15:38 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Roztočila se největší větrná turbína na světě. Je třikrát vyšší než vysílač na Ještědu
Větrná turbína Vestas. | zdroj: Profimedia

Kde leží hranice větrných turbín? Takovou otázku vyvolává gigantický větrník testovaný v Dánsku. 

Dánové spustili největší a nejvýkonnější větrnou turbínu na světě. „Gigantický“ větrník už vyrobil první kilowatthodiny elektrické energie.

Energie pro 20 000 domácností

Turbína V236 od firmy Vestas Wind Systems je jen testovacím prototypem. Představitelé firmy jsou však přesvědčeni, že brzy získají její certifikaci a ještě letos budou moci zahájit sériovou výrobu těchto gigantů.

Lopatkový motor o výkonu 15 MW stojí v Národním testovacím centru pro větrné turbíny Østerild v dánském západním Jutsku.

Je to nejvýkonnější větrná turbína na světě, píše Vestas na svém webu. Může ročně dodat 80 GWh energie. To postačí k napájení 20 000 domácností a ročně by to zabránilo vypuštění 38 000 tun oxidu uhličitého do ovzduší.

Její rozměry jsou ohromující. Lopatky měří 115,5 metru, jsou tedy delší než fotbalové hřiště. Průměr „větrníku“ dosahuje 236 metrů a plocha, na které lopatky rotují má 43 743 čtverečních metrů.

Sestava turbíny se (s lopatkou v horní úvrati) tyčí do výšky 280 metrů. To se dá srovnat s Eiffelovou věží (300 metrů). Vysílač na Ještědu je pak vedle dánského větrníku se svými necelými 100 metry úplný střízlík.

Máme je i v Česku

Společnost Vestas Wind Systems dodává větrné turbíny do 88 zemí. Je mezi nimi také Česko. Největší z turbín Vestas na českém území stojí u podkrkonošské obce Zlatá Olešnice. Tento obr má výkon dva megawatty a průměr lopatek rotoru se blíží 110 metrům.

Firma Vestas na svém webu upozorňuje na výhody větrných turbín. Kromě bezemisního provozu upozorňuje zejména na to, že kvůli jejím větrníkům nemusí být zabírány velké plochy zemědělské půdy.

„Je to velký krok vpřed v naší snaze urychlit přechod na zelenou energii. Touto větrnou turbínou jsme stanovili nová měřítka pro technologické inovace a industrializaci obnovitelných zdrojů energie,“ cituje web Vestas technologického ředitele společnosti Anderse Nielsena.

Ve světě větrných turbín-gigantů však bude mít Vesta konkurenci. Magazín Interesting Engineering píše, že společnost Siemens Gamesa už staví turbínu s lopatkami dlouhými 115 metrů. A obdobné turbíny chystají také Číňané.

bc15b39c6b61b6f6_800x800ar Pohled na největší a nejvýkonnější turbínu světa V236. | zdroj: Kredit-Vestas Wind Systems  

Zdroje:
Interesting Engineering, Vestas Wind Systems

Nejnovější články