Rudé a žluté nebe nad Havají. Vybuchla největší aktivní sopka planety

28. 11. 2022 – 22:21 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Rudé a žluté nebe nad Havají. Vybuchla největší aktivní sopka planety
Začátek erupce vulkánu Mauna Loa. | zdroj: Profimedia

Havaj je spojována s představou klidného místa s průzračnou vodou a blankytnou oblohou. Více než polovinu rozlohy stejnojmenného ostrova však zabírá mohutná sopka, v jejímž nitru to vře. Ted vybuchla a vyvalila se z ní láva.

Gigantický vulkán Mauna Loa po dlouhých 38 letech vybuchl. Erupce nastala v noci na pondělí tamního času, tedy v pondělí před polednem SEČ. Kráter se otřásl a na vrcholu sopky vytryskla jasná horká láva.

Děsivá krása v tichomořském ráji

Snímky z Havaje ukázaly oblohu připomínající obrazy Edvarda Muncha. Její barvy se mění od žluté přes oranžovou až po pekelně rudou. Je to způsobeno popílkem, který erupce vynáší do ovzduší a který rozptyluje světlo. 

profimedia-0740712217 Láva v kotlovité prohlubní (kaldeře) na vrcholu vulkánu Mauna Loa zalitá žlutým oparem. | zdroj: Profimedia

Americká geologická služba (USGS) situaci nepřetržitě sleduje. V pondělí večer SEČ informovala že z několika trhlin se vyvalila láva a stéká po severním svahu sopky. Obyvatele však v té době neohrožovala.

Sopka je nevyzpytatelná. Její erupce může trvat jen několik hodin a poté ustat, anebo se také může rozvinout a pokračovat týdny i měsíce.

Mauna Loa, v havajštině Dlouhá hora, je největším vulkánem, jehož kráter ústí nad hladinou moře. Vulkanologové zařadili sopku na seznam šestnácti nejnebezpečnějších tvůrců přírodních katastrof.

Sopka, která roste z mořského dna

Sopka pokrývá polovinu rozlohy největšího z havajských ostrovů – Havaje, kterému se také říká Big Island. Její základna má obvod 128 kilometrů a sahá do hloubky 8 kilometrů pod mořskou hladinou. Nad ní se tyčí do výše 4 169 metrů A protože je aktivní, stále roste.

Mauna Loa, kterou ve vědeckofantastickém románu Měsíc je drsná milenka zvěčnil Robert A. Heinlein, je aktivní nejméně posledních 700 000 let, nad hladinu moře se vynořila před zhruba 400 000 lety.

Aktivita sopky pochází z místa v zemské kůře, odkud se vlivem posunu zemských desek vynořilo celé Havajské souostroví a které se postupně posouvá směrem na jihovýchod. Tento pohyb odsune Mauna Loa mimo aktivní místa v zemské kůře a sopka vyhasne.

Nynější erupcí sopka ukončila nejdelší klidné období v zaznamenané historii. Naposledy vybuchla 25. března 1984. Počátek tehdejšího výbuchu provázela silná zemětřesení. Z praskliny na svahu vulkánu ve výšce 2 850 metrů nad mořem se vyvalil proud lávy směrem k městu Hilo a vytvořil dva kilometry dlouhou ohnivou řeku.

Meteorologická služba v Honolulu upozorňuje, že tentokrát jsou vidět i „vlasy havajské bohyně sopek Pelé“, které byly na ostrově naposledy spatřeny právě před 28 lety. Je to specifická směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, která je spjata s lávovými fontánami při havajských erupcích.

Nejjemnější části magmatu, vznášející se v těchto fontánách, jsou větrnými poryvy formovány do podoby dlouhých vláken, které připomínají chomáče vlasů.

Zdroje:

Nejnovější články