Rusové na Ukrajině útočí s drony-kamikaze, které dokážou vyhledat svou oběť

4. 4. 2022 – 23:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Rusové na Ukrajině útočí s drony-kamikaze, které dokážou vyhledat svou oběť
Sebevražedný dron KUB-BLA, který vyrábí filiálka koncernu Kalašnikov. | zdroj: Profimedia

Drony hrají ve válce na Ukrajině důležitou roli – zejména na straně Ukrajinců. Používají je však také Rusové.

Na snímcích z Ukrajiny byl několikrát zachycen „sebevražedný“ dron KUB-BLA, který útočí jako kamikaze. Fotografie na sociálních sítích ukazují drony, které nevybuchly a roztříštily se při nárazu na zem. Patrně havarovaly, anebo byly sestřeleny.

KUB-BLA vyrábí firma ZALA Aero, filiálka zbrojního koncernu Kalašnikov. Je to malý útočný letoun s delta křídlem o rozpětí 1,2 metru, který je vystřelován z „praku“. Létá rychlostí 130 kilometrů za hodinu a je schopen nést hlavici s výbušninou o hmotnosti tří kilogramů.

„Drony jsou levnou, ale účinnou alternativou k pilotovaným misím a Rusko v posledních letech vybudovalo velké dronové kapacity, které používalo už v Sýrii. Patří do nich i KUB-BLA,“ cituje magazín Wired Samuela Bendetta, experta na ruskou armádu z obranného think-tanku CNA.

Zabiják, který hledá cíl

KUB-BLA útočí stylem kamikaze. Jak je patrné z videa na twitteru, na svůj cíl nestřílí, ale vrhá se na něj střemhlavým letem. Naráží do něj a ničí ho explozí.

Ruská verze žurnálu Insider píše o podezření, že dron KUB-BLA zabil v Kyjevě její zpravodajku Oksanu Baulinovou, když natáčela škody způsobené ruským bombardováním ve čtvrti Podil.

Wim Zwijnenburg, expert na vojenské drony a přispěvovatel investigativního serveru Bellingcat upozorňuje, to mohla být cílená likvidace novinářky, která pracovala pro Fond proti korupci založený vězněným ruským opozičníkem Alexejem Navalným.

Technické parametry KUB-BLA nejsou ničím výjimečné. Přesto je tento dron pozoruhodný. A to tím, že nemusí být naváděn pomocí nastavených souřadnic, ale je schopen aktivně cíl vyhledávat pomocí prvků umělé inteligence, které rozpoznávají objekty na základě přednastaveného obrazu.

ZALA Aero, která KUB-BLA poprvé předvedla na ruské letecké show v roce 2019, v propagačním materiálu píše, že se vyznačuje „inteligentní detekcí a rozpoznáváním objektů v reálném čase“.

Kdo drží prst na spoušti?

Není jisté, zda Rusové tuto schopnost dronu na Ukrajině využívají. Vyvolává však obavy z válek, ve kterých místo lidí drží prst na spoušti umělá inteligence a pomocí strojového učení určuje, kdo zemře.

Většina současných zbraňových systémů má určité autonomní schopnosti, ale zpravidla spoléhají na člověka, který rozhoduje, jaké cíle zasáhnou.

Několik armád však testuje technologie, které umožnují zabíjet podle vlastního úsudku. Patrně už byly použity před dvěma roky, kdy v Libyi zaútočily turecké autonomní drony STM Kargu na jednotky polního maršála libyjské armády Chalífy Haftara. Podle poznatků z operace jejich útok po celou dobu řídila umělá inteligence.

Nasnadě je otázka: Je etické nechat zabíjet algoritmus?

Po masakrech v Buče by však s jistou dávkou sarkasmus možné napsat, že umělá inteligence naprogramovaná podle obecně uznávaných pravidel vedení války by byla lepší variantou války než ta, kterou vidíme v případě lidských vojáků na Ukrajině.

Zdroje:
Wired, ZALA Aero, The Insider

Nejnovější články