Sci-fi dovolená ve vesmírném hotelu. Kdy se sen stane realitou?

3. 3. 2021 – 11:20 | Vesmír | Nedd.cz | Diskuze:

Sci-fi dovolená ve vesmírném hotelu. Kdy se sen stane realitou?
Pohled na buňky s hotelovými pokoji na orbitě Země. | zdroj: Profimedia

Prožít dovolenou jako lidé na rotující orbitální stanici v ikonickém filmu 2001: Vesmírná odysea - pro leckoho by to mohl být splněný životní sen.

Je to smělý plán: Společnost OAC (Orbital Assembly Corporation) se chystá v roce 2027 otevřít hotel na oběžné dráze Země, který hostům poskytne komfortní prostředí s gravitací. Místo do zahrady nebo na moře se přitom budou dívat na hvězdy a planetu Zemi. 

OAC před několika dny zveřejnila detaily plánovaného hotelu Voyager Station a začala shánět investory.

Od von Brauna po Kubricka

Kruhová konstrukce orbitálního hotelu pro čtyři stovky hostů vypadá jako by vypadla z filmu Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea.

Tvůrci však vycházeli z koncepce konstruktéra Vernhera von Brauna, který obdobné uspořádání navrhl už před pětašedesáti lety. Proto měl původně hotel nést Braunovo jméno. Potom si ale lidé ve vedení projektu uvědomili, že by tím mohli leckterého investora odradit a přejmenovali ho.

Von Bran proslul tím, že sestrojil raketu, která dopravila Američany na Měsíc. Před tím však byl hlavním konstruktérem nacistických raket.

Jako roztočený kbelík vody

Kruhová struktura hotelu o průměru 190 metrů bude rotovat kolem svého středu takovou rychlostí, aby v 24 obytných modulech vytvořila gravitaci podobnou povrchu Měsíce, tedy šestinu zemské přitažlivosti.

Vedoucí projektant Tim Alatorre k tomu řekl: „Stanice se otáčí, odstředivá síla tlačí obsah ven k obvodu stanice, a tak se vytváří gravitace. Je to jako když roztočíte kbelík s vodou - voda zůstane na místě přitlačená ke dnu.“

Hotel má obíhat Zemi ve výšce 500 až 550 kilometrů, to je o 100 kilometrů výš než stanice ISS. Jeden oblet planety by měl trvat půldruhé hodiny.

OAC se chystá se stavbou začít v roce 2025 a dva roky nato chce hotel uvést do provozu. Zkušenosti s obdobnými projekty ale ukazují, že tato data bychom neměli brát příliš vážně.

Ve videu můžete vidět plánovaný postup stavby.

Z videa je patrné, že postavit Voyager Station je divoká, avšak báječná myšlenka.

A ještě doporučení na závěr: Ve zmíněném Kubrickově filmu provází přílet raketoplánu k rotující stanici povznášející tóny Straussova valčíku Na krásném modrém Dunaji. Pusťte si ho k videu jako podcast!

Zdroje:
www.space.com, orbitalassembly.com

Nejnovější články