Skeny odhalují Titanic v nevídaných detailech. Dávají naději, že vydá poslední tajemství

17. 5. 2023 – 15:00 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Skeny odhalují Titanic v nevídaných detailech. Dávají naději, že vydá poslední tajemství
Model slavného vraku ležícího na dně Atlantiku. | zdroj: kredit-Atlantic Productions/Magellan

Experti sestavili první digitální skeny vraku Titaniku. Mohou objasnit, jak se loď vlastně potopila.

Dosud nejvěrnější snímky vraku Titaniku, včetně jeho trojrozměrného modelu, mohou přispět k lepšímu poznání jedné z největších námořních katastrof.  

Nové digitální skeny poskytují jedinečný 3D pohled na celou zaoceánskou loď, která od svého ztroskotání před 111 lety spočívá na dně Atlantiku. Vidíme ji, jako kdyby byla z místa, kde leží, odčerpána voda.

Experti doufají, že skeny umožní lépe odhalit, co se stalo se zaoceánským parníkem společnosti White Star během nárazu do ledovce a jeho potopení.

„Stále existují otázky o potopení Titaniku, na které je třeba najít odpověď. Dodnes nerozumíme charakteru srážky s ledovcem.“         Parks Stephenson, expert na Titanic

Parník se vrací k přírodě

Titanic se potopil po srážce s ledovcem při první plavbě 15. dubna 1912 ze Southamptonu do New Yorku. Z 2223 cestujících a členů posádky „nepotopitelného“ zaoceánského parníku zahynulo při neštěstí 1517 lidí.

Trosky ležící na dně v hloubce téměř čtyř kilometrů zhruba 600 kilometrů jihovýchodně od kanadského ostrova Newfoundland jsou nyní jedinými svědky katastrofy. Všichni přeživší jsou už po smrti.

Experti zprvu předpokládali, že loď klesla na dno v jednom kuse. Poté, co byl parník v roce 1985 nalezen, vyšlo najevo, že se před dosednutím rozlomil na dva kusy.

Ze snímků vraku pořízených v posledních desítkách let i z 3D skenů je patrné, že Titanic se „vrací k přírodě“. Vrak pokrytý rezavými „rampouchy“ nezadržitelně koroduje. Rampouchy poskytují životní prostor pestré sbírce bakterií. Vypadají na první pohled pevně, jsou ale porézní i křehké a odpadají.

Vědci studují, jak na dně Atlantiku různé druhy kovů erodují, aby určili, kolik času ještě Titaniku do úplné zkázy zbývá. Nové skeny jim v tom mohou pomoci.

Jak to bylo s ledovcem?

Skeny by ale mohly především objasnit okolnosti zkázy parníku.

„Stále existují otázky o potopení lodi, na které je třeba najít odpověď. Dodnes nerozumíme ani charakteru srážky s ledovcem. Dokonce nevíme, zda se ledovec o loď otřel pravým bokem, jak ukazují všechny filmy. Mohl se o něj zarazit,“ cituje web stanice BBC experta na Titanic Parkse Stephensona.

Nový model Titaniku je podle něj „jedním z důležitých kroků k tomu, abychom příběh Titaniku posunuli k výzkumu založenému na důkazech, a ne spekulacích a filmových fikcích“. Studium skenů zádi lodi by například mohlo odhalit, jak loď narazila na mořské dno.

Titanic byl od objevu vraku důkladně zkoumán. Je však tak obrovský, že v šeru hlubin nám kamery vždy mohly ukázat jen vzrušující záběry rozpadajících se částí lodi, nikdy jsme ji neviděli celou, píše se na webu BBC.

Nový model zachycuje vrak v celé „jeho kráse“ a odhaluje celistvý pohled na to, co z chlouby tehdejší námořní technologie zbylo. Kompletní trojrozměrný pohled také odhalil obrovské množství trosek, které Titanic obklopují.

Záběry vraku pořídily loni v létě společnosti Magellan, která se zabývá hlubinným mořským mapováním, a Atlantic Productions, která natáčí dokument o projektu.

Ponorná dálkově ovládaná zařízení strávila více než 200 hodin průzkumem zbytku lodi po celé její délce a šířce. Ponorky pořídily více než 700 000 jednotlivých snímků ze všech úhlů. Z nich byl sestaven unikátní 3D model.

Ponorky snímaly Titanic obdobně jako auta vybavená technologií Street View, která propojuje panoramatické snímky tak, aby dohromady tvořily virtuální obraz blízkého okolí. Pořizovaly fotografie parníku a jeho blízkého okolí a současně měřily vzdálenost sonarem. (U Street View se k tomu používá laser.)

Byl to dosud největší projekt podmořského snímkování.

„V hloubce téměř čtyř kilometrů se potýkáte s proudy a nesmíte se ničeho dotknout, abyste vrak nepoškodili. Zmapovat přitom musíte každý čtvereční centimetr – i nezajímavé části, například na sutinném poli musíte nasnímat bahno, musíte to udělat, abyste vyplnili všechny mezery mezi těmito zajímavými předměty,“ říká na webu BBC Gerhard Seiffert ze společnosti Magellan, který expedici k Titaniku vedl.

Zdroje:

Nejnovější články