Sluneční soustava se rozpadne dřív, než jsme mysleli

5. 12. 2020 – 9:56 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Sluneční soustava se rozpadne dřív, než jsme mysleli
Slunce ve fázi rudého obra spaluje Zemi. | zdroj: Profimedia

Astronomové na základě matematických simulací popsali zánik naší sluneční soustavy i s daty.

Cítíte pevnou zem pod nohama. Každé ráno vychází Slunce a každý večer zapadá. Roční období se pravidelně střídají.

Jenže nic netrvá věčně. Věčně tady nebude Země, ani Slunce, ba ani naše sluneční soustava.

Pamatujte si datum 2020 plus 30 miliard let. V té době se sluneční soustava rozpadne. Některé z jejích planet budou vymrštěny do mrazivé náruče galaxie, jiné skončí v chladné slupce Slunce. 

Až Slunce uvolní gravitační stisk...

K tomuto datu dospěli ve své nové studii publikované v žurnálu The Astronomical Journal astronomové Jon Zink a Konstantin Batygin na základě matematických simulací vývoje sluneční soustavy.

Je to mnohem nižší datum než to, ke kterému dospěla studie v roce 1999. Tehdy vědci odhadli, že soustava zanikne za až za trilion let, což je miliarda miliard (1018).

Jenže ještě před zmíněnými třiceti miliardami let se stanou věci, které budou mít fatální dopad na řadu planet obíhajících těžiště soustavy, včetně Země.

Za necelých pět miliard let se Slunce zvětší natolik, že pohltí Merkur a Venuši a jeho okraj se bude blížit k Zemi, která už bude rozpálená natolik, že život na ní bude nemyslitelný. (To, zda pohltí i ji, není jisté.)

Potom, za 7,6 miliardy let, nafouklý rudý obr odhodí své vnější vrstvy. Ze Slunce zbude jen neaktivní chladnoucí jádro, bílý trpaslík. (Popsáno ve videu.)

zdroj: YouTube

Slunce, které ztratí podstatnou část své hmoty, v té době výrazně uvolní gravitační stisk zbývajících planet – Marsu, Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu.

Sbohem, bílý trpaslíku

Poté se začne projevovat destruktivní vliv vzájemné gravitace (gravitační rezonance) Jupitera na Saturn a opačně. Byla to právě tato gravitační rezonance, která měla ve studii z roku 1999 způsobit rozpad soustavy za miliardu miliard let. Nová studie k tomu však přidala vliv jiných hvězd, a přiblížila tak i datum rozpadu soustavy.

Zink a Batygin provedli desítku simulací budoucího vývoje soustavy na superpočítači a dospěli k tomu, že planety se rozletí do galaxie už za 30 miliard let. Jedna z planet tuto vybíjenou přežije, protože meziplanetární rezonance na ni už nebude působit. Pod vlivem dalších hvězd však i tento poslední mohykán za dalších 70 až 80 miliard let zmizí.

Poměřováno délkami našich životů i životů našich potomků jsou však zmíněná data neuvěřitelně daleko. Takže spěte klidně, pozemšťané.

Zdroje:
Astronomical Journal

Nejnovější články