Splashdown! Loď Orion s figurínami se vrátila od Měsíce, šplouchla do oceánu

11. 12. 2022 – 18:43 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Splashdown! Loď Orion s figurínami se vrátila od Měsíce, šplouchla do oceánu
Orion právě dopadl do Pacifiku. | zdroj: Profimedia

První mise programu, který má dostat člověka zpátky na Měsíc, se uzavřela. V neděli v 18:40 SEČ dopadl modul vesmírné lodi Orion na padácích do Pacifiku nedaleko mexického ostrova Guadalupe.

V NASA tomu říkají „splashdown“, tedy „šplouchnutí z výšky“.

Komentátor NASA označil dopad Orionu po letu k Měsíci za „ukázkový“.

Z oceánu vyzvedla modul loď amerického námořnictva USS Portland. Experti NASA ji teď budou zkoumat, aby zjistili případná slabá místa v jejím ochranném štítu.

Do atmosféry Země vletěl Orion rychlostí téměř 40 000 kilometrů za hodinu, což je 32násobek rychlosti zvuku. Ochranný štít musel vydržet teplotu až 3000 stupňů Celsia.

Let ‚na hraně‘

Byl to patrně let roku. Americká agentura, která o něm informuje zde, jím zahájila program Artemis, který má po půl století vrátit na naši přirozenou družici člověka.

Loď bez posádky, kterou před 26 dny vynesla z floridského mysu Canaveral raketa Space Launch System (SLS), obletěla Měsíc. Na jeho odvrácené straně se dostala do bodu vzdáleného 434 523 kilometry od Země. Tak daleko dosud žádné jiné vesmírné plavidlo postavené pro lidskou posádku nedoletělo.

Tři metry vysoký Orion je konstruován pro čtyři astronauty. Během tohoto letu ho obývaly tři figuríny.

Figurína Moonikin Campos byla konstruována jako lidské tělo a seděla v kapitánském křesle. Další dvě křesla patřila modelům-torzům těl, pojmenovaným Zohar a Helga. Byla sestavena z materiálů napodobujících kosti, tkáně a orgány ženy. Na torzech byly připevněny senzory, které mimo jiné měřily úroveň radiace.

Mise byla klíčová pro pokračování programu Artemis pojmenovaného podle řecké bohyně lovu a Měsíce. NASA během ní prověřovala raketu SLS i modul Orion.

Celý let přibližuje následující animace. V jeho závěrečné fázi vidíte, jak se před přistáním odděluje modul pro posádku od servisního modulu Orionu.

NASA si od testu slibuje data o spolehlivosti rakety – nejvýkonnější, jaká kdy byla postavena – i samotného modulu. Raketu i modul proto během letu co nejvíc zatížila.

„Budeme dělat věci, které bychom s posádkou nikdy nedělali. Cílem je zajistit co největší bezpečnost astronautů. Až Orion během několika dní znovu vstoupí do zemské atmosféry, vrátí se víc horký a rychleji než kdykoli,“ psal ředitel NASA Bill Nelson na blogu vesmírné agentury.

Co dál?

Při další misi, Artemis II, se má uskutečnit obdobný „okružní“ let, avšak už s lidskou posádkou.

Na rok 2025 je potom chystána Artemis III, při které už mají astronauti stanout na povrchu naší přírodní družice.

Astronauti během ní doletí ke stanici Gateway kroužící na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu, lodi Starship od SpaceX, se kterým přistanou v oblasti jižního pólu Měsíce. Zpátky poletí v opačném pořadí.

Náklady na vývoj rakety SLS a lodě Orion, které konstruují Boeing a Lockheed Martin, dosáhly 37 miliard dolarů. Do roku 2025, tedy do plánovaného přistání astronautů na Měsíci, to má být nejmíň 93 miliard.

Zdroje:

Nejnovější články