Šroubovice DNA v našich buňkách tančí jako divá. Vědci to viděli poprvé

21. 2. 2021 – 23:39 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Šroubovice DNA v našich buňkách tančí jako divá. Vědci to viděli poprvé
DNA v pohybu. | zdroj: Poskytnuto: York University

DNA se hýbe a její pohyby připomínají břišní tanec. Podívejte se na něj ve videu.

Genetici z anglických univerzit v Yorku, Leedsu a Sheffieldu pořídili vybroušenou technikou snímky deoxyribonukleové kyseliny (DNA) v dosud nejvyšším rozlišení. A co je nejpozoruhodnější – dokázali přitom jako první na světě pozorovat a popsat její pohyby

Aby pohyb mohli pozorovat, zkombinovali mikroskopii atomárních sil, zachycující povrchy miniaturních objektů, s počítačovými simulacemi molekulární dynamiky, které zaznamenávají prostor. Tím se statické snímky propojily v pohyblivý film.

Vědci zkoumali zejména "minikruhy" DNA, u nichž jsou molekuly spojeny na obou koncích a tvoří smyčku. Minikruhy, jak ukázal výzkum expertů ze Stanfordovy univerzity, mohou být užitečné jako indikátory zdraví a stárnutí.

Výzkum, který vědci popisují v časopise Nature Communications, ukázal, že dvojitá šroubovice DNA, nositelka dědičné informace, je v buňce překvapivě aktivní. „Jednotlivé atomy DNA vykazují dynamické chování,“ poznamenala k tomu na webu Yorské univerzity spoluatorka studie Agnes Noyová.

A jaký mají šroubovice důvod k tomu, aby se svíjely, kroutily a otáčely? Každá lidská buňka se skládá z přibližně dvou metrů řetězce DNA. Molekuly proto potřebují najít způsob, jak se do buněk poskládat.

Autoři anglické studie předpokládají, že lepší pochopení DNA povede k vývoji nových diagnostických metod a nových terapií.

Zdroje:
Nature Communications

Nejnovější články