Stavební kameny života poprvé nalezeny na asteroidu

6. 6. 2022 – 21:33 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Stavební kameny života poprvé nalezeny na asteroidu
Vzorky černé půdy v kontejneru kapsle, kterou přivezla sonda Hajabusa 2 ze asteroidu Ryugu. | zdroj: Profimedia

Je to objev, který se může stát klíčem k poznání vzniku života na Zemi. Mohl by také zvýšit naději na jeho existenci jinde ve vesmíru.

Jsou černé jako saze a pocházejí z prastarého asteroidu vzdáleného 300 milionů kilometrů od Země. Staly se pokladem pro ty, kteří hledají odpověď na otázky po vzniku života na Zemi.

Rozbor vzorků z asteroidu Ryugu teď ukázal, že obsahují stavební kameny života. Vědci v nich objevili dvě desítky druhů aminokyselin, oznámila v pondělí japonská agentura Kjódó.

Bylo to poprvé, kdy vědci na asteroidu nalezli molekuly aminokyselin, bez kterých nemůže život, jako ho známe, existovat. Aminokyseliny jsou nezbytné pro to, aby živé organismy mohly vytvářet bílkoviny

Z objevu se dá usuzovat, že prvky nutné pro život (nikoli život samotný) přiletěly na Zemi z kusů planetek.

Pět gramů historie vesmíru

Částečky půdy z Ryugu dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2 japonské vesmírné agentury JAXA. Sonda odebrala materiál na podzim 2018 z podpovrchové vrstvy planetky, takže nebyl vystaven slunečnímu záření ani kosmickým paprskům (viz video). Na Zemi se s 5,4 gramy mimozemského pokladu vrátila na sklonku roku 2020.

Ryugu je planetka téměř kulatého tvaru, o průměru 880 metrů. Bývá řazena mezi objekty potenciálně nebezpečné Zemi. Objevili ji američtí astronomové v květnu 1999. Je pojmenována podle podmořského paláce Rjúgúdžó z japonské mytologie.

Už počáteční studium vzorků naznačilo přítomnost vody a organických látek. Další analýzy pak potvrdily aminokyseliny.

Jejich studium pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy i vznik života na Zemi.

Pomohly životu i na jiných planetách?

Asteroid Ryugu spadá do kategorie uhlíkatých planetek typu C. Tyto planetky jsou bohaté na jak na uhlík, tak na vodu a organické sloučeniny. Astrovědci předpokládají, že kusy planetek typu C dopadaly na mladou Zemi jako meteority a dopravily na ni suroviny potřebné pro to, aby na ní zažehl život.

Výzkumníci už analyzovali stovky meteoritů, které narazily na naši planetu. Část z nich pochází z planetek typu C, a v některých vskutku aminokyseliny nalezli. Jenže nebylo prokazatelné, zda jsou vskutku z meteoritů, nebo jimi byl meteorit kontaminován po dopadu na Zemi.

profimedia-0451640901vz Planetka Ryugu v celé své kráse. | zdroj: Profimedia

Teď tedy má věda indicii, že stavební prvky života mohou pocházet skutečně z meteoritů, potažmo z planetek.

Co víc, Kensej Kobajaši, emeritní profesor astrobiologie na Jokohamské národní univerzitě, vyslovil názor, že „bezpříkladný objev“ aminokyselin na Ryugu může naznačovat i existenci života mimo Zemi.

Objev znamená, že aminokyseliny můžeme pravděpodobně nalézt na jiných planetách a jejich přirozených satelitech. A to naznačuje možnost, že život se mohl zrodit na více místech ve vesmíru, než se dříve myslelo,“ cituje Kobajašiho agentura Kjódó.

Zdroje:
Kjódó

Nejnovější články