Tenisový loket vás vyřadí ze hry i na 3 měsíce. Co je jeho příčinou?

10. 12. 2020 – 9:04 | Komerční sdělení | Inzerce

Tenisový loket vás vyřadí ze hry i na 3 měsíce. Co je jeho příčinou?
zdroj: Unsplash.com

Tenisový loket paradoxně více trápí lidi se sedavým zaměstnáním než profesionální sportovce. Příčinou může být nárazová fyzická námaha, ale také opakovaný pohyb třeba při práci na zahradě. Jaké jsou jeho prvotní příznaky a lze mu nějak předcházet?

Tenisový loket nejčastěji postihuje šlachy v oblasti ramen, zápěstí, lokte či kolen. Jedná se o zánětlivé onemocnění svalových a šlachových úponů, kterými se svaly připínají ke kostem. Léčba probíhá obvykle pomocí léků, klidového režimu a fyzioterapie. V případě, že tento způsob léčby nezabírá, je nutné podstoupit chirurgický zákrok a následně cvičit pod dohledem fyzioterapeuta.

Práce u počítače i na zahradě
Příčinou onemocnění je ve většině případů opakovaný jednostranný pohyb. Přetěžování jednoho úponu totiž snižuje prokrvování tkáně, čímž vznikají mikrotraumata způsobující bolestivost. Navzdory svému názvu tenisový loket postihuje sportovce jen výjimečně. Onemocnění může být buď akutní, které vzniká jednorázovou fyzickou námahou, nebo chronické. Tato forma se vyskytuje především u lidí se sedavým zaměstnáním, kteří tráví hodiny u počítače, nebo u fyzicky náročných profesí.

Příznaky a léčba tenisového lokte
Toto onemocnění se typicky ohlašuje otokem a bodavou bolestí na vnější straně lokte, která někdy vystřeluje až do ramene či předloktí. Jako první pomoc je vhodné loket chladit, návštěvu lékaře však neoddalujte. Předepíše vám protizánětlivé a analgetické léky, které potlačí bolest a zklidní zánět. Léčba tohoto onemocnění trvá obvykle jeden až dva měsíce, důležité je dodržovat klidový režim a ruku vůbec nenamáhat. Vhodná je proto fixace lokte ortézou, která napomáhá k úplné regeneraci postižených svalových úponů. Pokud bolest ani po dvou měsících neustupuje, je obvykle doporučen chirurgický zákrok s následnou intenzivní fyzioterapií a rekonvalescencí.

Bolest v lokti rozhodně nepodceňujte. Tenisový loket může vzniknout nárazovou, neobvyklou fyzickou námahou, častěji se však jedná o chronický typ onemocnění. Pokud je neléčené, v pokročilejším stadiu může způsobit také neschopnost úchopu předmětů do ruky a ztrátu síly.

Tip: Slyšeli jste již o nové službě lékař online? Prostřednictvím chatu nebo videohovoru vás profesionální lékař ze společnosti EUC vyšetří a navrhne další postup! A ordinují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články