Třetí dávka vakcíny dostala Izrael ze sevření covidu. Povede se to v Česku?

2. 11. 2021 – 20:15 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Třetí dávka vakcíny dostala Izrael ze sevření covidu. Povede se to v Česku?
Skončí to třetí dávkou? | zdroj: Profimedia

Dvě studie z Izraele ukazují, že třetí dávka vakcíny od společenství firem Pfizer/BioNTech může poskytnout několikanásobně víc protilátek než než druhá dávka. A také to, že třetí dávka účinně chrání nejen před těžkým průběhem covidu, ale i před samotnou nákazou.

Třetí (posilující) dávka vakcíny proti covidu od Pfizer/BioNTech zabírá, poskytuje účinnou ochranu.

Ukazují to data z Izraele – země, která je počtem obyvatel srovnatelná s Českem a která s třetí dávkou pokročila nejdál. V devítimilionovém židovském státu ji za sebou mají téměř čtyři miliony obyvatel. V desetimilionovém Česku ji do pondělka 1. listopadu podstoupilo 234 tisíc lidí.

V Izraeli začali třetí dávkou očkovat už v červenci. Nejdřív u seniorů, potom věkovou hranici snižovali, až rozšířili očkování na všechny ve věku 12 a více let, kteří dostali druhou dávku nejméně před pěti měsíci – v Česku platí hranice šesti měsíců od druhé dávky.

Překvapivě dobrá čísla

Výsledky třetí dávky označují v Izraeli tamní experti za skvělé.

V lékařském žurnálu Lancet vyšla studie její účinnosti provedená mezi 30. červencem a 23. zářím, v období čtvrté izraelské vlny covidu vyvolané variantou delta. Na jejím vrcholu na počátku září Izraelci denně evidovali na deset tisíc nových případů a tři desítky úmrtí. Téměř za všemi byla delta.

Česko se k těmto číslům rychle blíží.

World_in_data_Covid-19 Cases Česko a Izrael - evidované případy covidu na milion obyvatel. | zdroj: Our World in Data/k volnému použití

Obrázek si zvětšete rozkliknutím


Výzkumníci porovnávali data 728 321 jedinců po třetí dávce s daty od stejného počtu lidí, kteří měli za sebou jen dvě dávky. Obě skupiny se přitom shodovaly co do věku, pohlaví, zdravotního stavu a stupně rizikovosti chování.

Výsledek? Pouhý týden po posilující injekci bylo riziko hospitalizace u takto očkovaných lidí o 93 procent nižší než u těch, kteří dostali dvě dávky.  Třetí dávka také účinně chránila před těžkým průběhem nemoci, ochrana byla vyšší o 92 procent.

Vysoká byla i účinnost ochrany před nákazou. U bezpříznakové infekce převýšila dvoudávkové jedince o 88 procent, u nákazy s příznaky dokonce o 91 procent.

World_in_data_Covid-19 Hospitalization Česko a Izrael - počty hospitalizovaných pacientů s covidem. | zdroj: Our World in Data/k volnému použití

Obrázek si zvětšete rozkliknutím

 
Ochrana před úmrtím byla „pouze“ o 81 procent vyšší. Nižší číslo je dáno tím, že už druhá dávka chrání tak spolehlivě, a tak úmrtí po ní bylo minimum. A po po třetí dávce zemřelo během studie na covid pouhých sedm lidí.

Studie upozorňuje, že účinnost posilující dávky byla obdobná ve všech věkových skupinách včetně lidí z kategorie nad 70 let, kteří nejčastěji končí v nemocnicích a nejčastěji také na covid umírají.

„Tyto výsledky přesvědčivě ukazují, že třetí dávka vakcíny je vysoce účinná, a to pouhý týden po druhé dávce,“ upozornil v prohlášení ke studii její vedoucí, profesor Ran Balicer z výzkumného ústavu Klalit.


World_in_data_Covid-19 Deaths Česko a Izrael - případy úmrtí na covid na milion obyvatel. V grafu jsou zaneseny průměrné týdenní hodnoty. | zdroj: Our World in Data/k volnému použití

Obrázek si zvětšete rozkliknutím


Společnosti Pfizer a BioNTech ve společném stanovisku označily studii za důkaz, že varianta delta se dá kontrolovat pomocí současné generace vakcín a není nutné testovat a schvalovat nové vakcíny.

Následující tři grafy ukazují rozdíl mezi druhou (červená) a třetí (modrá) dávkou ze zmíněné studie publikované v Lancetu. Na svislé ose jsou zaneseny případy hospitalizace, těžkého průběhu a úmrtí (kumulativně a v procentech). Na vodorovné ose vidíte počet dnů od třetí dávky:

CANT_54e_TRE_Barda zdroj: kredit-Noam Barda at. al

Třikrát a dost?

Ve studii nebylo možné ověřit, zda je ochrana po posilovací dávce trvalejší než po původních dvou dávkách, o níž je známo, že přibližně po šesti měsících výrazně slábne. Data budou moci být získána až v příštích měsících.

Sérologický výzkum provedený v Šebově nemocnici v izraelském městě Ramat Gan však dospěl k nadějnému poznatku. Z jeho dat vyplývá, že hladiny protilátek v těle po podání třetí dávky vakcíny od Pfizeru byly desetkrát vyšší než hladiny naměřené po druhé dávce.

Tato studie na malém vzorku zdravotníků porovnávala hladiny protilátek týden poté, co dostali třetí dávku vakcíny, s jejich hladinami týden po podání druhé dávky. Nemocnice však na svém webu upozorňuje, že s výsledky zachází „opatrně“ a bude v nadcházejících měsících pokračovat v pozorování úrovně protilátek na rozsáhlejším vzorku dobrovolníků, a to i těch ve vyšším věku, kterým protilátky mizí rychleji.

... Kdepak, dáme to i počtvrté

Koronavirový car Izraele Salman Zarka však na nic nečekal a už vyzval vládu a zdravotní úřady, aby zahájily přípravu na případnou čtvrtou dávky vakcíny.

„Vzhledem k tomu, že virus je tady a bude tady dál, musíme se připravit na čtvrtou injekci. Může to být jednou za rok, za pět šest měsíců, ale budeme potřebovat další injekci,“ řekl Zarka deníku The Times of Israel.

Zdroje:
The Lancet, The Times of Israel, Nedd

Nejnovější články