Vakcína Pfizer/BioNTech vytvoří desetkrát víc protilátek než čínský Sinovac

17. 7. 2021 – 16:34 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Vakcína Pfizer/BioNTech vytvoří desetkrát víc protilátek než čínský Sinovac
Výzkumnice při testování vakcín. | zdroj: Profimedia

Nový výzkum přikládá další kamínek do mozaiky poznatků o účinnosti vakcín. Naznačuje, že vakcíny založené na nové technologii mRNA, které v Česku převládají, nabízejí lepší ochranu než ty tradiční. 

Lidé s vakcínou Comirnaty od americko-německého společenství Pfizer/BioNTech mají desetkrát víc protilátek než ti, kteří byli očkováni čínskou vakcínou CoronaVac od společnosti Sinovac. K takovému závěru dospěli ve svém výzkumu experti Hongkongské univerzity.

Jejich studie, publikovaná v odborném časopisu The Lancet přispívá k rostoucímu množství indicií, že vakcíny využívající novátorskou technologii mRNA, jako jsou BioNTech a Moderna, poskytují lepší ochranu proti koronaviru a jeho variantám než ty, které používají tradiční metody. 

Pro většinu evropských států, které jako Česko vsadily na mRNA vakcíny, to je příznivá zpráva.

V případě vakcíny Sinovac, ale i další čínské očkovací látky Sinopharm, kterou v Evropě používají v Maďarsku nebo Srbsku, jsou k ochraně před infekcí použity inaktivované (usmrcené) části viru SARS-CoV-2.

Vakcíny mRNA obsahují genetickou informaci – návod, podle kterého si buňky vyrobí vlastní protilátky. Tento typ vakcín má v Česku více než devadesátiprocentní podíl ve vyočkovaných dávkách.

I slabší vakcína je lepší než žádná

Vědečtí pracovníci Hongkongské univerzity svůj pozoruhodný závěr opírají o studii 1442 zdravotnických pracovníků.

Výzkumníci připouštějí, že protilátky nejsou jediným měřítkem účinnosti vakcíny, představují však „silný náznak její účinnosti“. Ve studii upozorňují: „Můžeme předpokládat, že rozdíly v koncentracích protilátek neutralizujících viry, které jsme zaznamenali, se promítají do účinnosti vakcíny.“

Epidemiolog Ben Cowling, jeden z autorů studie, nabádal, aby lidé Sinovac nezatracovali a nechali se jím očkovat, pokud nemají jinou možnost, protože „nějaká ochrana je vždy lepší než žádná“.

„Je jednoznačně lepší nechat se očkovat inaktivovanou vakcínou než čekat neočkovaný na lepší vakcínu,“ řekl agentuře AFP a zdůraznil: „Obyčejné inaktivované vakcíny už zachránily mnoho lidských životů.“

Cowling upozornil, že tradiční vakcíny jsou levnější na výrobu a méně náročné na přepravu a skladování, což z nich dělá důležitý nástroj pro potírání pandemie v rozvojových zemích. Inaktivovaná vakcína obsahuje mrtvé mikroby, které již nemohou mutovat, a proto je není nutné udržovat ve zmrazeném stavu.

Vakcínu od čínské společnosti Sinovac v červnu schválila pro nouzové použití Světová zdravotnická organizace. Látka podle jejích dat má účinnost 51 procent v případě prevence symptomatického onemocnění a 100 v prevenci závažného průběhu nemoci a hospitalizace nakažených.

Kdy třetí dávku?

Ve studii vědci doporučují, aby lidé očkovaní vakcínou Sinovac, dostali třetí dávku, která by jejich imunitu posílila. V dalším výzkumu se chtějí zabývat tím, kdy by se měla podávat.

Pro Hongkong, kde se očkuje vakcínami od Pfizeru a BioNTechu i Sinovacu, je tato informace důležitá. Obdobně jako pro Maďarsko a Srbsko, kde se používá Sinophram, která je založena na stejné technologii jako Sinovac a v testech vykazuje podobné výsledky. 

„Naší prioritou teď bude posilovací dávka pro ty, kteří dostali Sinovac. Třetí nová injekce pro lidi, kteří mají vakcínu od Pfizeru a BioNTechu, není tak naléhavá,“ řekl profesor Cowling.

Zdroje:
The Lancet, AFP, WMO

Nejnovější články