Dorazí obávaná varianta unikajícího covidu? Výrobci vakcín s ní počítají

30. 10. 2021 – 18:50 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Dorazí obávaná varianta unikajícího covidu? Výrobci vakcín s ní počítají
Laborantka při vývoji vakcíny. | zdroj: Profimedia

Dramatická změna vlastností koronaviru může vyvolat dramatickou pandemickou situaci.

Má koronavirus v zásobě horší variantu než delta?

Nepředvídatelný virus

Zrod „únikové varianty“ viru SARS-CoV-2, která se vyhýbá imunitě vytvořené vakcínami, infekcí nebo obojím může vrátit souboj s pandemií do počátečního bodu. Zatím se taková varianta neobjevila.

Hlavní výrobci vakcín, farmaceutické korporace Pfizer, Moderna a AstraZeneca, se na ni však připravují. Testují upravené vakcíny na známých variantách SARS-CoV-2, píše odborný magazín Nature. Tímto způsobem vlastně zkouší očkovací látky proti neexistující variantě koronaviru. Kromě toho firmy ladí své výrobní procedury a koordinaci s regulátory

To vše jim pomůže reagovat na případnou dramatickou změnu koronaviru, píše Nature. Ředitel Pfizeru Albert Bourla řekl, že kdyby byla potřebná nová vakcína proti covidu, společnost by ji byla schopna dodat do sta dnů.

„Nejsme v místě, kdy bychom mohli s jistotou předvídat vývoj viru. V určitém okamžiku můžeme být přinuceni vyrobit variantní vakcíny, abychom obnovili imunitu populace. Cvičení se stávajícími variantami se jeví jako rozumný přístup,“ cituje Nature virologa Paula Bieniasze z Rockefellerovy univerzity v New Yorku.

Kdo je připraven...

První generace vakcín, založená na původním kmeni SARS-CoV-2, který byl poprvé zaznamenán v čínském Wu-chanu, zatím obstojí proti deltě a dalším známým variantám. Aspoň v prevenci závažných onemocnění a hospitalizace.

Pokud se objeví úniková varianta, výrobci vakcín na bázi ribonukleové kyseliny (RNA), jako jsou Pfizer a Moderna, budou patrně schopni během několika dní navrhnout první prototypy nových očkovacích látek. Těsně za nimi by mohly následovat vakcíny na bázi virového nosiče, jaké vyvíjí AstraZeneca.

Avšak než budou moci být tyto vakcíny nasazeny, musí podstoupit testy, které jsou časově náročné a nemohou se uspěchat. Farmaceutické firmy proto své „předběžné“ vakcíny testují už nyní. Americký Pfizer s německou biotechnologickou společností BioNTech zkoušejí vakcínu proti variantě beta v klinické studii kontrolované placebem s 930 účastníky a už v srpnu zahájily zkoušku multivalentní vakcíny, která cílí na varianty delta i alfa.

„Chceme nacvičit změnu vakcíny proti jinému kmeni, a to kompletně s předklinickým výzkumem, výrobou, klinickým testováním i podáním žádosti regulátorům. Chceme být připraveni pro případ, že se objeví varianta, která unikne imunitě z nynější vakcíny,“ informoval Philip Dormitzer, viceprezident Pfizeru.

Jiná americká firma, Moderna, provádí nábor skupiny až pěti set účastníků, kteří budou testovat nové mRNA vakcíny proti betě, deltě a kombinaci bety a původního kmene. Na variantu beta, kterou vytlačila delta, se firma zaměřuje proto, že má vyšší odolnost vůči protilátkám vytvořeným po očkování než jakákoli jiná varianta.

Kde hledat dobrovolníky?

„Pokud se v budoucnu objeví další kmen, u kterého se tyto mutace vyvinou, můžeme využít toho, co jsme se už naučili,“ píše se v prohlášení Moderny pro Nature.

Britská společnost AstraZeneca zahájila rozsáhlou studii vakcíny proti variantě beta už v červnu. Zařadila do ní na 2800 účastníků,

Pfizer i Moderna se nechystají uvolnit své vakcíny proti betě nebo deltě pro veřejnost. Věří těm stávajícím. AstraZeneca ale připouští, že pokud bude její upravená vakcína účinná, může ji využít v blízké budoucnosti i bez nástupu únikového kmene – zejména proto, že její očkovací látka je méně účinná než očkovací látky Pfizeru či Moderny.

Určit účinnost variantních očkovacích látek bude pro výrobce každopádně těžké. Ve státech, kde je populace proočkovaná, se obtížně hledají neočkovaní dobrovolníci, kteří by se přihlásili do testů vakcín.

Zdroje:

Nejnovější články