Tyto optické iluze vás mohou vyvést z míry. Máme recept, jak je odhalit

6. 11. 2021 – 22:55 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Tyto optické iluze vás mohou vyvést z míry. Máme recept, jak je odhalit
Některé iluze mohou šokovat. Dají se však vysvětlit. | zdroj: Profimedia

Lidský mozek je snadné obelhat. Dokazují to optické iluze s rotujícími kruhy, které mohou leckoho zneklidnit.

Zpravidla věříme tomu, co vidíme. Proto říkáme „viděl jsem to na vlastní oči“. Opravdu ale můžeme na svůj zrak spoléhat? Vždyť lidský mozek je snadné obelhat.

Důkaz poskytl na Twitteru japonský koumes jménem Jagarikin. Na svém účtu vyvěsil působivou iluzi se dvěma kruhy, ve kterých se pohybují černé a bílé pruhy.

Věřili byste snad tomu, že kruhy se nepohybují ve svislém nebo vodorovném směru, ani se nezvětšují, anebo nezmenšují?

Každopádně se ještě podívejte na působivé barevné provedení kruhů, které Jagarikin zveřejnil už dříve.

Také tato verze klame. A nesmírně věrohodně. Kruhy před vašima očima nejen rotují, ale posouvají se nahoru, dolů, doprava a doleva, zvětšují se nebo zmenšují. Navíc se ještě deformují.

Ve skutečnosti se však pohybují pouze barevné výseče uvnitř kruhů. Přesvědčit se o tom můžete na upravené animaci, ke které BlinRob pod kruhy umístil mřížku a k levému kruhu připojil vnější černou kružnici.

Vyrušte líný mozek

Co se děje s vaším mozkem při pohledu na tyto pohyblivé obrázky? Říká se tomu fenomén zdánlivého pohybu, anebo „fí efekt“. Jako první ho popsal psycholog židovského původu a pražský rodák Max Wertheimer (1880-1943).

Příčinou iluzí je náš líný mozek, který si ulehčuje práci a vytváří si zjednodušené předpoklady. Změny některých detailů přitom vykládá nesprávným způsobem.

U rotujících kruhů klamou mozek tenké proužky u vnitřního a vnějšího obvodu. Právě jejich posun vůči širokým výsečím či pruhům mozek vykládá tak, že se kruhy svisle a vodorovně pohybují, mění velikost, anebo se deformují. Šipky ho v tom jen utvrzují.

A jak našemu mozku zabránit, aby si domýšlel, co neexistuje? Jednoduše ho vyrušte, pusťte si animace a mrkejte s vysokou frekvencí. No a vidíte – kruhy zůstávají na místě.

Zdroje:
Twitter

Nejnovější články