U zrodu mobilní komunikace stála hvězda skandálního filmu

10. 11. 2014 – 18:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

U zrodu mobilní komunikace stála hvězda skandálního filmu
Svůdná femme fatale ve své době učarovala divákům i legendárním producentům | zdroj: hedylamarr.org

Mobilní telefony nebo wi-fi sítě jsou dnes zcela samozřejmou součástí našich životů. Na jejich vývoji se podílely zástupy talentovaných lidí, ale na samém začátku číhá jedno velmi překvapivé jméno.

V neděli by oslavila 100 let. A před dvaaosmdesáti šokovala filmový svět svou nahotou ve filmu Extase. Hedy Lamarr, rodným jménem Hedy Kieslerovou, oslavujeme především jako krasavici z raných časů stříbrného plátna, ale ve skutečnosti bychom ji měli oslavovat pro zásluhy na poli bezdrátové komunikace.

Když totiž jako mladá dívka, provdaná už v devatenácti za zbrojaře Friedricha Mandla, svého manžela doprovázela na různých obchodních a vojenských jednáních, dávala větší pozor, než si zúčastnění pánové mysleli.

Hedy Lamarr zdroj: tisková zpráva

Despotickému Mandlovi utekla v převlečení na západ, kde se dálkově rozvedla a nastoupila hereckou kariéru, která ji postupně dovedla na vrchol Hollywoodu. Ve volném čase ale uplatňovala zájem o techniku a ten ji časem svedl dohromady s avantgardním skladatelem Georgem Antheilem.

Společně přišli za druhé světové války s originálním řešením, jak zabránit německým lodím odposlouchávat a rušit torpéda, u kterých americké námořnictvo testovalo navádění pomocí rádiových signálů. Hedy už dříve napadlo, že s odposlechem i rušením by šlo bojovat nepravidelnou proměnou frekvencí, na kterých by bylo vysíláno.

FHSS zdroj: tisková zpráva

Spolu s Antheilem tento nápad realizovali v patentu, který pomocí děrné pásky v krátkých intervalech přelaďoval vysílač i přijímač. Námořnictvo patent odmítlo jako příliš nepraktický, ale když koncem 50. let vypršela jeho platnost, ujala se ho soukromá společnost a rozvinula jej za použití modernějších tranzistorů. Výsledek?

FHSS zdroj: tisková zpráva

Dnes na původním hereččině nápadu stojí v podstatě veškerá moderní komunikace, od GPS satelitů a mobilních telefonů po wi-fi sítě, přes které možná čtete i tento článek. U příležitosti nedožitých 100. narozenin tak přejeme Hedy Kieslerové vše nejlepší!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články