Ulevuje marihuana od bolesti? Výsledky studie jsou překvapující

1. 12. 2022 – 23:54 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ulevuje marihuana od bolesti? Výsledky studie jsou překvapující
Konopí. Skutečně tiší bolest, anebo je to jen autosugesce? | zdroj: Profimedia

Je snad medicínský přínos marihuany srovnatelný s placebem?

Medicínské přípravky z konopí se stávají oblíbenými prostředky k tlumení bolesti, jejichž medicínský přínos je často vyzdvihován.

Nová metastudie, která analyzovala výsledky 20 studií, provedených v minulých letech, však konopí, potažmo marihuanu, pokládá při snižování bolesti za málo účinnou.

Vědecká práce publikovaná v časopise Journal of the American Medical Association dospěla k překvapivému závěru, že přínos marihuany pro tlumení bolesti je zhruba na úrovni placeba – neúčinné látky, která je upravena do stejné formy jako lék. To by znamenalo, že kromě síly autosugesce nemá konopí žádný měřitelný vliv na bolest.

„Zkoumali výsledky studií, ve kterých bylo konopí porovnáváno s placebem při léčbě klinické bolesti. Byly to studie, které měřily změnu intenzity bolesti před léčbou a po ní,“ cituje žurnál The Conversation výzkumníka Filipa Gedina ze švédského Institutu Karolinska.

Když bolest tiší víra…

Vědci vyhodnotili dva desítky studií, kterých se zúčastnilo 1459 lidí. Zabývaly se pestrou škálou různých typů bolestí i konopných léčiv.

Většinu účastníků těchto studií tvořily americké ženy ve věku od 33 do 62 let. Výzkumníci analyzovali také studie z Belgie, Brazílie, Německa, Francie, Nizozemska, Izraele, Španělska a Česka.

Ze studií vyplynul závěr, který stoupence konopné léčby nemůže potěšit.

Náš tým nezaznamenal žádný významný rozdíl mezi konopím a placebem z hlediska snížení bolesti. Metaanalýza ukázala, že bolest byla i po léčbě placebem hodnocena jako méně intenzivní,“ říká Gedin,

To znamená, že lékařská marihuana tlumí bolest především díky tomu, že její uživatelé tomu věří.

Autoři dodávají, že jejich závěry se shodují s jinou metastudií z roku 2021. Také ta stavěly marihuanu co do účinku na stejné místo jako placebo.

Netušená síla placeba

Výzkumníci se tentokrát také zabývali tím, jak se o lékařském konopí v médiích píše. Ze zkoumaného vzorku 136 zpráv většina informovala o pozitivním účinku konopí na léčbu bolesti.

„Média až na výjimky vyzdvihují léčebné účinky konopí bez ohledu na to, jaké byly skutečné výsledky studií. Pokud člověk tyto zprávy bere vážně a myslí si, že při použití určitého konopného přípravku pocítí úlevu od bolesti, může to změnit způsob, jakým nakonec vnímá přicházející signály bolesti,“ píše se ve studii.

Autoři studie upozorňují, že jejich závěry ukazují na nutnost bedlivěji zkoumat reálný protibolestivý vliv konopí, ale ukazují i na podceňovanou sílu placebo efektu při potlačení bolesti.

Zdroje:
The Conversation, Journal of the American Medical Association

Nejnovější články