Kouřením marihuany si můžete poškodit plíce víc než tabákem

19. 11. 2022 – 20:21 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Kouřením marihuany si můžete poškodit plíce víc než tabákem
Chvíle s jointem. | zdroj: Profimedia

Celosvětová spotřeba marihuany roste. Nový výzkum upozorňuje, že její kouření může mít horší důsledky než kouření tabáku.

Studie kanadských expertů varuje před kouřením marihuany. Zjistila, že konopí může vaše dýchací cesty poškozovat víc než tabák.

Výzkumníci z Ottawské univerzity a Ottawské nemocnice k takovému závěru dospěli analýzou rentgenových snímků hrudníku 56 kuřáků konopí (z nichž většina byli také kuřáky tabáku), 57 nekuřáků a 33 lidí, kteří v letech 2005 až 2020 kouřili pouze tabák.

U obou skupin kuřáků experti zjistili poškození plic, ale vyšší míru zánětu dýchacích cest a rozedmy plic (chronického plicního onemocnění) odhalili u pravidelných kuřáků konopí.

Úplně jiné kouření

„Kouření marihuany je na vzestupu a veřejnost se domnívá, že marihuana je bezpečná nebo že je bezpečnější než (tabákové) cigarety,“ cituje magazín Science Alert Giselle Revahovou, radioložku z Ottawské nemocnice, kde se výzkum uskutečnil.

Autoři studie publikované v odborném žurnálu Radiology upozorňují, že vyšší výskyt zánětů a onemocnění u kuřáků konopí ve srovnání s kuřáky tabáku nemusí být způsoben samotným konopím, ale může souviset s odlišným způsobem inhalace drogy. Právě ten může být příčinou, že plíce kuřáků tabákových cigaret mají méně poškozené plíce, byť kouří častěji.

„Marihuana se kouří nefiltrovaná, na rozdíl od tabáku, který se obvykle filtruje. Při kouření nefiltrované marihuany se do dýchacích cest dostává více částic, které se tam usazují a dráždí dýchací cesty,“ podotýká Revahová.

Kuřáci marihuany navíc kouř více potáhnou a déle drží v plicích, což také může stát za vyšším poškozením dýchacích cest.

Výzkum není u konce

Studie je v souladu s dřívějšími výzkumy, které naznačily, že kouření marihuany může mít na plíce horší dopady než kouření cigaret. Ty například odhalily, že kouř z marihuany obsahuje vyšší koncentrace rakovinotvorných benzantracenů a benzpyrenů. Kuřák konopí také vdechuje třikrát víc dehtu než kuřák cigaret.

Výzkum dopadů kouření marihuany však není u konce. Revahová zdůrazňuje, že o něm máme málo poznatků, protože je ve většině zemí zakázáno.

Ilegalita marihuany vědcům ztěžuje výzkum. Kanada, odkud výzkumníci pocházejí, legalizovala rekreační užívání konopí v roce 2018. To je však krátká doba na hodnocení zdravotních rizik.

Mnoho států schválilo marihuanu pro léčebné použití. Při jejím medicínské použití se ovšem neinhaluje kouř, upozorňují výzkumníci.

Marihuana je například používána jako lék pro úlevu při symptomech provázejících AIDS, rakovinu, artritidu, epilepsii, roztroušenou sklerózu. Rovněž potlačuje úzkosti a svalové křeče.

Zdroje:
Science Alert, Radiology

Nejnovější články