Ústní voda zlikvidovala koronavirus za půl minuty

17. 11. 2020 – 9:39 | Člověk | ave | Diskuze:

Ústní voda zlikvidovala koronavirus za půl minuty
zdroj: Profimedia

Vědci dospěli z laboratorního výzkumu k závěru, že běžně dostupné ústní vody pro prevenci parodontózy mohou ničit koronaviry, včetně viru SARS-CoV-2, který vyvolává covid.

Jako obrana před nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami. Dokáže zničit virus SARS-CoV-2 během pouhých 30 vteřin.

V nové studii to tvrdí vědci z Cardiffské univerzity v Anglii.

Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické zkoušky na pacientech mají teprve před sebou. Výsledek jejich výzkumu je nicméně pozoruhodný.

Autoři studie ve své zprávě na webu biorxiv.org píšou, že ústní voda obsahující antiseptickou látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množství minimálně 0,07 procenta dokáže koronavirus obsažený ve slinách účinně ničit.

Výzkumníci po dobu 12 týdnů v laboratoři simulovali podmínky podobné těm, které panují v ústní dutině a měřili, jak různé značky ústních vod snižují množství viru v ústech.

"Ačkoli je tato laboratorní studie povzbudivá a je krokem vpřed, potřebujeme samozřejmě další výzkum... Musíme porozumět tomu, zda efekt ústních vod, který jsme viděli v laboratoři, bude fungovat i u pacientů," cituje deník The Independent vedoucího výzkumného týmu Davida Thomase.

Podle Thomase mají klinické testy skončit na začátku příštího roku.

"Tato studie podporuje poznatky o tom, že několik běžně dostupných ústních vod určených pro prevenci parodontózy může deaktivovat virus SARS-CoV-2 i další koronaviry," řekl k výzkumu jeden z jeho spoluautorů Richard Stanton.

Patří se nicméně připomenout, že viry se do našeho organismu mohou dostat také nosem nebo očima.

Zdroje:

Nejnovější články