V čem je nealkoholické pivo zdravé a na co si dát pozor?
10. 5. 2025 – 12:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Mladí lidé po celém světě přestávají pít alkohol a stále častěji sahají po nealkoholických nápojích a po „nealku“. Kromě nebezpečí opilosti ho totiž spojujeme s celou řadou zdravotních rizik, jako jsou srdeční a mozkové choroby, rakovina, onemocnění jater a poruchy spánku. Nealkoholické pivo ale taky není výhra.
Za prvé, mnoho lidí si stěžuje na jeho nepříjemnou chuť. Neplatí to o každé značce, nealkoholické pivo však obecně nechutná tak dobře jako to klasické. Jako by mu zkrátka něco chybělo.
Jinou chuť má i přesto, že se při výrobě používají stejné suroviny – voda, slad i chmel. U nealkoholického piva je však přerušeno kvašení ještě před vznikem většího množství alkoholu. Případě se odstraňuje s pomocí vakuové destilace nebo membránové filtrace. Do výsledku se pak přidávají umělá barviva a sladidla.
Důvodem je snaha napodobit chuť skutečného piva. A to je problém – nealkoholické pivo je totiž slazený nápoj. To znamená zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu, tukového onemocnění jater a kardiovaskulárních chorob.
Má i své plusy
Na druhou stranu, slad a chmel přidává vitamín B, antioxidanty a minerální látky. Nealkoholické pivo také pomáhá doplnit tekutiny a minerály ztracené pocením rychleji než obyčejná voda, a to díky elektrolytům (sodík, draslík, vápník, hořčík, sacharidy).
Střídmá konzumace nealkoholického piva může zlepšovat regeneraci a mít protizánětlivé účinky. To však platí jen u lidí, kteří nemají sedavý životní styl a netrpí nadváhou či metabolickými poruchami.
Co z toho vyplývá? Nealkoholickým pivem můžeme nahradit to alkoholické, kvašené. Určitě to ale neznamená, že ho můžeme pít jako vodu. Stejně jako v případě toho kvašeného platí, že vhodná je střídmá, opatrná konzumace.