V hlubinách Pacifiku došlo k objevu nových živočišných druhů

11. 3. 2024 – 17:27 | Příroda | Pavel Makal | Diskuze:

V hlubinách Pacifiku došlo k objevu nových živočišných druhů
Slunce zapadající nad oceánem. Ilustrační foto. | zdroj: Profimedia

Patří mezi ně korýši i draví hlavonožci

Během ambiciózní expedice u pobřeží Nového Zélandu vědci odhalili poklad mořské biodiverzity a v hlubinách Tichého oceánu objevili přibližně 100 nových a potenciálně nových druhů.

Třítýdenní průzkum Bounty Trough, který vedl tým vědců z Ocean Census, Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry na Novém Zélandu (NIWA) a Novozélandského muzea Te Papa Tongarewa, přinesl téměř 1 800 vzorků. Tým se odvážil do hloubky přesahující 15 000 stop a objevil množství neznámých organismů.

Vědecký ředitel Ocean Census a spoluvedoucí expedice Alex Rogers vyjádřil nadšení z nálezů a prohlásil: "Vypadá to, že máme velký úlovek nových, dosud neobjevených druhů." Mezi objevy jsou tři potenciálně nové druhy ryb, stejně jako řada nových měkkýšů, krevety a draví hlavonožci.

Význam tohoto objevu přesahuje pouhý počet druhů. Taxonomové byli zpočátku zmateni záhadným nálezem, který se vzpíral zařazení mezi mořské sasanky nebo mořské hvězdice. Taxonomka sítě Queenslandského muzea Michela Mitchellová poznamenala: "Nyní si myslíme, že by mohlo jít o nový druh chobotnice, ale také o nový rod."

Tato expedice představuje první komplexní biologický průzkum Bounty Trough, 500 mil dlouhé pánve východně od Jižního ostrova Nového Zélandu. Tato oblast, kterou dříve zkoumali geologové, zůstávala až doposud z velké části neprozkoumaná biology.

Mořská bioložka z NIWA Sadie Millsová vyzdvihla rozmanitost biotopů, na které během expedice narazila, a upozornila na objevení různých druhů od ryb přes korály až po mořské okurky. Tým využil pokročilé zobrazovací systémy a videokamery k mapování oblasti a poté použil k odběru vzorků zařízení, jako jsou Brenkeho saně.

Nasbírané vzorky budou pečlivě katalogizovány a uloženy ve Sbírce bezobratlých NIWA (NIC) a v Národním muzeu Nového Zélandu Te Papa Tongarewa. Nálezy navíc přispějí k budoucím vydáním sborníku New Zealand Marine Biota NIWA Biodiversity Memoir.

Expedice, jako je tato, hrají zásadní roli při rozšiřování našich znalostí o jedinečné biodiverzitě planety, zejména ve vzdálených a málo prozkoumaných oceánských oblastech, jako je Bounty Trough. Vědci se i nadále noří do hlubin Tichého oceánu a odhalují nové poznatky o fascinujícím světě ukrytém pod vlnami.

Zdroje:

Nejnovější články