Živé ravioli s lidskou tváří. Expedice narazila v oceánu na fascinující tvory

5. 11. 2022 – 18:41 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Živé ravioli s lidskou tváří. Expedice narazila v oceánu na fascinující tvory
Chřestivec, ryba z hlubin s lidskou tváří. | zdroj: Kredit-Ben Healley/Museum Victoria

Ryby na chůdách, anebo tvory, které mají neuvěřitelně lidskou tvář. Expedice plující na lodi RV Investigator objevila v oceánu u západního pobřeží Austrálie bizarní obyvatele moří.

„Víme, že tato oblast je pokryta obrovskými podmořskými horami vytvořenými během éry dinosaurů a víme, že tato oblast leží na kritickém místě mezi Tichým a Indickým oceánem. Strašně se těšíme, že tam objevíme nové druhy života, které zatím zůstávaly v této neprobádané oblasti ukryté pod hladinou,“ řekl magazínu Science Alert hlavní kurátor oddělení mořských bezobratlých živočichů v Muzeu státu Victoria Tim O’Hara’ O'Hara ještě před vyplutím.

Jeho očekávání se vyplnila.

Výzkumná expedice vyrazila na konci září do oblasti vzdálené dva a půl tisíce kilometrů od západního pobřeží Austrálie. Během 35 dnů experti na palubě lodi mapovali pomocí sonaru dno. Odhalili starobylé mořské hory, sopečné kužely, kaňony a hřebeny, které vznikaly v době před 140 až 50 miliony lety.

Pátrali také po obyvatelích gigantického podmořského pohoří, které se tyčí do výše téměř pět tisíc metrů ode dna. Vědci tam opatrně spouštěli do hloubky od šedesáti metrů do pěti a půl kilometru vlečné sítě. Nacházeli v nich živé poklady.

SemiCircleshapedRavioliLikeFishWithLegsAndTail Celkový pohled na hlubinného chřestivce. | zdroj: Kredit-Ben Healley/Museum Victoria

Patří mezi ně drobná rybka, která vypadá jako uvařené ravioli. Její téměř lidská tvář má výraz „prosím, milujte mě“.

Tohle zvláštní stvoření se šourá po mořském dně na podsaditých ploutvích s nohama. Patří mezi chřestivcovité, což jsou příbuzní mořských ďasů.

Další pozoruhodnou rybu biologové zachytili u dna. Její tenké dlouhé ploutve vypadají jako chůdy. Také tak slouží. Rybka se na nich může snadno pohybovat těsně nad dnem, kde číhá na kořist.

V oblasti žijí také mořské okurky, spousta bizarních mořských hvězdic a mnoho mořských plžů.

Expedice neskončila, výzkum pokračuje. Až se výzkumníci vrátí na pevninu, budou se živočichy zabývat taxonomové, aby potvrdili jejich identitu, anebo popsali nové druhy.

„Výsledky výzkumu z této plavby budou neocenitelné pro naše poznání australského hlubokomořského prostředí a vlivu, který na něj má člověk,“ cituje Science Alert ředitelku Muzea státu Victoria Lynley Crosswellovou.

Objevy expedice si můžete prohlédnout na jejím instagramovém účtu – tady.

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články