V jantaru z Kanady bylo objeveno dinosauří peří

20. 4. 2015 – 19:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

V jantaru z Kanady bylo objeveno dinosauří peří
Máte doma papouška? Mezi jeho dávné předky patří i někdejší obří vládci planety | zdroj: AAAS

Kanadští paleontologové přišli s objevem, který z pohledu tvůrců filmu Jurassic World nemohli načasovat lépe. Nový díl slavné série o dinosaurech má premiéru v červnu, ale už teď mohou všichni jejich fanoušci zpozornit.

Jestli jste viděli první Jurský park, jistě si vzpomenete na paleontologa Alana Granta, prosazujícího teorii o vývoji dnešních ptáků právě z dinosaurů. Dnes se na ní shodně většina vědců, kteří se pravěkými živočichy zabývají, a nový nález jen potvrzuje dosavadní poznatky.

V jantarech (tedy mineralizované pryskyřici třetihorních jehličnanů), pocházejících z období svrchní křídy, paleontologové objevili hned několik různých struktur, která by měla být právě dinosauřími pírky.

AAAS zdroj: AAAS

Těm ptačím se podobají jak stavbou, tak pigmentací, připomínající peří potápek. Pokud vás ale Jurský park inspiroval k představě, že půjde z nalezeného peří získat DNA, pomocí které si pra-ptáka naklonujeme, zapomeňte.

V případě takto malých vzorků se zatím nestalo, že by skutečně obsahovaly zachovalou DNA k odebrání – to se povedlo jen v případě pravěkého hmyzu, mumifikovaného v jantaru starém „pouhých“ 17 milionů let.

Zdroje:

Nejnovější články