Vědci odhalili zázračné zdravotní přínosy hořké čokolády
23. 5. 2025 – 16:30 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Pro mnoho lidí je máloco více uklidňující než šálek horkého čaje s kouskem čokolády. A nový výzkum naznačuje, že tato kombinace může nabídnout i překvapivé zdravotní výhody, alespoň tedy pokud jde o hořkou čokoládu.
Analýza 145 zrecenzovaných klinických studií zahrnujících přes 5 000 účastníků zjistila, že hořká čokoláda může snížit krevní tlak podobně jako některé běžné předepisované léky.
Klíčovou roli v tom hrají přírodní látky zvané flavan-3-oly, které se kromě hořké čokoládě vyskytují i v zeleném nebo černém čaji nebo v jablkách a hroznech. Nejvíce účinkují u jedinců se zvýšeným nebo s vysokým krevním tlakem.
Pozor, čokoláda není lék
I přes tyto pozitivní účinky však hořká čokoláda podle vědců není náhradou léků na předpis a lékařských rad.
„I když hořká čokoláda může být zdrojem flavan-3-olyů, což jsou sloučeniny, o nichž je prokázáno, že podporují funkci cév a snižují krevní tlak, je důležité ji konzumovat vědomě a jako součást, nikoli náhradu zdravé a vyvážené stravy. Mnoho komerčně dostupných čokolád má také vysoký obsah cukru, tuku a kalorií, což může při konzumaci vyvážit potenciální přínosy,“ řekl hlavní autor studie Christian Heiss z University Of Surrey.
Pro lidi s vysokým krevním tlakem nicméně doporučil, aby do zdravé a vyvážené stravy zahrnuli malé množství hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (obvykle alespoň 70 procent) – nebo ještě lépe, kakaový prášek.