Vědci zjistili, co je pro úspěšný flirt nejdůležitější

27. 5. 2022 – 23:59 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci zjistili, co je pro úspěšný flirt nejdůležitější
Co mužům zajistí úspěch při flirtování? A co je důležité pro ženy? | zdroj: Profimedia.cz

Experti zkoumali, které typy flirtování v heterosexuálním vztahu nejvíc zabírají a proč. Výsledek jejich studie by mohl být pro leckoho návodem, jak navázat vztah.

Výzkumníci posuzovali 40 flirtovacích strategií. Na základě dotazníkového průzkumu mezi 577 heterosexuálními Američany a Američankami a 415 heterosexuálními Nory a Norkami dospěli k jednoznačnému závěru: Nejúčinnější při flirtování je humor.

Podstatné je přitom nejen vtipkovat, ale dát druhému najevo, že ho pokládáte za vtipného. Jako účinné se vtipkování ukázalo zejména u mužů hledajících dlouhodobý vztah.

„Nezabírá pouze to, že jste vtipný, ale pro ženy je velmi důležité, abyste jim při namlouvání dali najevo, že také je pokládáte za vtipné,“ vysvětluje v magazínu Science Alert evoluční psycholožka Rebecca Burchová z Newyorské univerzity ve městě Oswegu, jedna z autorek pozoruhodné studie publikované v odborném časopise Evolutionary Psychology.

Klíč k pohlavnímu výběru

Vědecká teorie pohlavního výběru je poměrně nová, vznikla teprve v devadesátých letech minulého století. Flirtování vysvětluje evoluční psychologií.

V průběhu let studie o této teorii naznačují, že ženy hledající krátkodobé vztahy jsou nejúspěšnější ve flirtování, když dávají najevo svou sexuální dostupnost. Na druhou stranu muži mají nejvíc úspěchů, když ženu přesvědčí, že o ni mají vážný zájem.

Evoluční teorie tvrdí, že to je kvůli tlakům sexuálního výběru v lidském druhu. Pro muže je sex spojen s minimálními závazky nebo investicí do potomka, takže je pravděpodobnější, že budou mít víc partnerek.

Ženy musí být vybíravější. Kvůli potomkům potřebují muže zodpovědné. Muži se tomu intuitivně přizpůsobují – a v tom pomáhá humor.

Autoři zmíněné studie, kterou popisuje web Science Alert, předpokládají, že pro ženy je humor znakem inteligence, kreativity, rozvážnosti a odpovědnosti muže.

Funguje to na obou stranách Atlantiku

S trochou nadsázky a s inspirací v namlouvání u zvířat by se tak lidské způsoby daly přirovnat k flirtovacímu stand upu – zatímco samci ptáků se samičkám předvádějí v tanci, samci lidí vtipkují. A samičky si mezi nimi vybírají.

Přirozeně to neznamená, že humor je jediné kritérium výběru. Záleží také na dalších věcech – od vzhledu po kariérní úspěšnost. I sebelepší komik má šance na úspěch ve vztahu podstatně menší, pokud je morbidně obézní a žije na ulici.

Je každopádně pozoruhodné, že výsledky dotazníků byly v zásadě podobné jak u účastníků z Norska, tak z USA. Přístup k sexu a vztahům se přitom v obou zemích liší.

Ukazuje se, že mezilidský pohlavní výběr je více méně podobný přinejmenším v západní kultuře, ale dost možná kdekoli na světě.

Zdroje:
Science Alert, Evolutionary Psychology

Nejnovější články