Video ukazuje příběh ohromujícího výbuchu hvězdy, který ozářil naši oblohu

26. 1. 2022 – 23:50 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Video ukazuje příběh ohromujícího výbuchu hvězdy, který ozářil naši oblohu
Hvězda Eta Carinae, jeden z nejkrásnějších objektů Mléčné dráhy. Nezasloužila by si titul Miss galaxie? | zdroj: Profimedia

Naše obloha není neměnná, ani hvězdy nejsou věčné stálice. Důkazem je jedinečná hvězda, která v devatenáctém století osvítila oblohu a zase zmizela. Astronomové teď ve videu převyprávěli její příběh.

Kdysi to byla jedna z nejjasnějších hvězd na obloze. Námořníkům plujícím v jižních mořích sloužila ve čtyřicátých letech devatenáctého století jako významný navigační bod.

V letech 1838 až 1845 hvězda Eta Carinae, až stopadesátkrát hmotnější než Slunce, vybuchovala. Byl to velkolepý galaktický ohňostroj. Poté, co utichl, k překvapení námořníků zmizela v temnotě.

Nyní, 177 let po oslnivé explozi, převyprávěli astronomové příběh hvězdy v působivé vizualizaci. Experti ze Space Telescope Science Institute, který je vědeckým operačním střediskem pro Hubbleův vesmírný teleskop, k tomu vytvořili třírozměrný počítačový model současné podoby hvězdy. S okolními laloky plynu a prachu připomíná přesýpací hodiny.

 

Eta Carinae je jednou z nejhmotnějších hvězd v galaxii. Nachází se 7500 světelných let od sluneční soustavy směrem do souhvězdí Lodního kýlu (Carina), v oblasti mlhoviny, v níž se rodí tisíce velkých, horkých a jasných hvězd.

Hubbleův teleskop a observatoř Chandra X-ray odhalily detaily hvězdy a okolní mlhoviny ve viditelném, ultrafialovém i rentgenovém světle, které se v závěru vizualizace střídají.

Ukázala, jak mohou umírat hvězdy

Eta Carinae, zkráceně také Eta Car, výbuch přežila. Ztratila však během něj nejméně deset procent hmoty, kterou vyvrhla do prostoru a která se rovná více než desetinásobku hmoty Slunce.

Tato hmota, jak je zřejmé z vizualizace, vytvořila mlhovinu plynu a prachu, která dnes blokuje světlo vyzařované hvězdou. Laloky, které vznikly výbuchem, se stále rozpínají.

Pozorování Eta Carinae, které trvá čtvrtstoletí, bylo pro astronomy užitečné. Pomohlo porozumět tomu, jak umírají masivní hvězdy.

A jaký bude další osud hvězdy? Nijak pohádkově utěšený. Divoce exploduje jako supernova. A kdoví, jestli už neexplodovala, zatímco ohňostroj z výbuchu ještě na Zemi nedolétl, je teprve na cestě.

Zdroje:
Wikipedia, NASA

Nejnovější články