Vyhynula ryba, která kráčela po mořském dně

9. 9. 2020 – 11:33 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vyhynula ryba, která kráčela po mořském dně
Ryba z čeledi udicovkovitých. | zdroj: Wikipedia Commons

Ryba, která víc chodila, než plavala, zmizela ze světa. Přežijí aspoň její příbuzní?

Prazvláštní rybu jménem udicovka australská (Sympterichthys unipennis) už dlouho nikdo nespatřil. A patrně už nikdy nespatří. Druh ryby, který se vyznačoval unikátními ploutvemi-končetinami, letos Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) prohlásil za vyhynulý. 

S touto rybou zmizel z planety další dílek biodiverzity. A mizí také její příbuzní patřící do čeledi udicovkovití (Brachionichthyidae). Jsou to zvláštní ryby, které obývají pobřežní vody a místo plavání kráčejí po dně pomocí prsních a břišních ploutví.

Vypadá to, jako by se ryby z této čeledi pohybovaly po rukou. Však se jim také říká handfish, volně přeložena – ryby s rukama.

Skutečnost je horší

Když byly udicovky před víc než dvěma stoletími poprvé popsané, jejich populacemi se vody kolem Tasmánie Austrálie přímo hemžily. Dnes je ale na třináct dalších příbuzných druhů udicovky australské označeno za ohrožené, sedm jiných dokonce za kriticky ohrožené.

SympterichUnipenCSIROu Toto je jediná fotografie udicovky australské. | zdroj: Australian National Fish Collection

Ztráta udicovky australské se může zdát nepodstatná, protože tuto rybu už od roku 1802 nikdo neviděl. Jenže udicovce australské patří neblahý primát – stala se první mořskou rybou na seznamu vyhynulých druhů. Je zřejmé, že brzy budou následovat další.

Ve skutečnosti je vymírání mořských tvorů rychlejší, než si umíme představit. Poklesy populace ryb, které lidé neloví, mohou zůstat nepovšimnuté, dokud není pozdě. Jejich habitaty jsou pod vodou, tedy mimo stálý dohled výzkumníků.

Proč vymírají?

Za vymíráním udicovek je zjevně jejich malá mobilita a život v mělčích vodách. Nedaleko tasmánského Hobartu poblíž jejich tradičního habitatu vytékají řeky obsahující takovou míru průmyslového znečištění, která udicovkám zhoršuje schopnost přežít. Jiná místa, kam se z Tasmánie jižněji přesunout, přitom nemají a severním směrem je pro ně voda příliš teplá.

zdroj: YouTube

Vymírání udicovek je také důsledkem oteplování moří. Ryby, které nejsou snadno schopné migrace, popřípadě nemají kam migrovat, mají horší šanci na přežití. A právě to je případ udicovek.

"Jsou to naši kanárci v uhelném dole," popisuje tyto rybky ichtyolog Neville Barrett z Tasmánského institutu pro námořní a antarktická studia.

Mizení udicovek je lakmusovým papírkem problémů, kterým v menší míře čelí oceánští živočichové na celém světě.

Situaci udicovek a dalších ohrožených druhů popisuje na svém webu IUCN.

Nejnovější články