Vyšší tělesná teplota souvisí s depresí. Vědci jsou blízko nové terapii bez prášků

8. 2. 2024 – 17:24 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Vyšší tělesná teplota souvisí s depresí. Vědci jsou blízko nové terapii bez prášků
Slunce nás nepřestává fascinovat a detailní pohled na jeho "plápolání" bere dech | zdroj: YouTube

Američtí vědci usilují o novou léčbu deprese založenou na změnách teploty. 

Duševní zdraví se odráží i na našich tělesných schránkách. Depresi metaforicky spojujeme s jakýmsi chladem, američtí vědci však náhodou našli souvislost mezi naopak vyšší tělesnou teplotou a depresivními stavy. 

Studie týmu z UC San Francisco ukazuje nepředvídatelnost vědeckých výzkumů. Původně chtěl zjistit, zda je možné použít přenosné senzory tepla pro odhalení infekce virem SARS-CoV-2, jenž způsobuje nemoc covid-19. 

Nasbíral data od zhruba dvaceti tisíc lidí z více než stovky světových států, kteří museli nosit zařízení pro měření tělesné teploty a denně výzkumníkům hlásit úroveň své tělesné teploty a psychické pohody. 

Vědci se k žádným důkazům nedobrali, všimli si však souvislosti mezi vyšší tělesnou teplotou a mírou deprese. Čím vyšší teplotu naměřili, tím měla deprese závažnější příznaky. Podobné, leč méně významné výsledky zaznamenali u osob s kolísavou teplotou. 

Spojitost mezi vyšší tělesnou teplotou a depresí sice naznačovaly již starší výzkumy, v případě této práce je však překvapivá pravidelnost tohoto spojení a přímá úměra mezi výškou tělesné teploty a mírou deprese, píše list Hindustan Times

Léčba saunováním 

Autoři práce nejsou schopni pozorovanou souvislost vysvětlit. Spekulují, že vyšší tělesná teplota může zesilovat příznaky deprese, a naopak deprese může zvyšovat tělesnou teplotu. Připouštějí i možné působení obou faktorů současně. 

Může se jednat i o nějaký vliv projevující se současně vyšší tělesnou teplotou i depresivními příznaky. Vědci si netroufají hádat, co v tom hraje hlavní roli. Rozhodli se však tuto souvislost prozkoumat v saunách. 

Ve své další studii chtějí pozorovat, jaký vliv bude mít saunování na léčbu osob s diagnostikovanou depresí. Účastníci experimentu budou rozděleni do dvou skupin – jen jedna z nich bude kromě obvyklé léčby podstupovat i saunování. 

Ashley Masonová, hlavní autorka studie publikované v odborném časopise Scientific Reports, připomněla, že existují menší výzkumy, podle nichž pobyt ve vířivkách a saunách může příznaky deprese opravdu zmírňovat. 

Věří, že další studie jejího týmu povede k nové léčbě deprese založené na změnách teploty bez nutnosti užívat léky či podstupovat tradiční psychoterapie. 

Zdroje:
Hindustan Times

Nejnovější články