Vytvořena nejstudenější barva na světě. Je bělejší než bílá

30. 10. 2020 – 20:02 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vytvořena nejstudenější barva na světě. Je bělejší než bílá
Ještě bělejší než bílá. | zdroj: Profimedia

Vědci vyrobili superbílou barvu, která má neobyčejnou vlastnost – může 'zchladit' domy v parném létě i bez klimatizace. Je opravdu 'cool', chladí už na dotek.

Výzkumníci z Purdueovy univerzity v americké Indianě vyrobili barvu, která je bělejší než bílá. A především – chladnější.

Jejich superbílý akrylový nátěr s plnivem na bázi uhličitanu vápenatého je nejchladnějším na světě. Podle svých tvůrců chladí už při pouhém doteku. Je za tím jeho neobyčejná vlastnost – odráží 95,5 procenta slunečního záření. Pro srovnání: Běžná bílá odrazí jen 80 až 90 procent.

Tato vlastnost naznačuje využití superbílé barvy – může se hodit ke zchlazení povrchů vystavených slunečnímu svitu. Výzkumníci chtějí do barvy přidat polymery, které zvýší jejich odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Potom by barvu bylo možné využít například na nátěr domů. Snížily by se tím anebo vynulovaly náklady na klimatizaci.

Klimatizované budovy vyžadují značné množství energie. Klimatizace dnes spotřebují tolik elektřiny jako Afrika za dva a půl roku. Co víc, přesouvají přebytečné teplo mimo budovu, a tak se problém vlastně jen odsouvá z interiéru do exteriéru.

Klimatizace se také stávají zdroji lokálního tepla ve městech, patří k viníkům "tepelných ostrovů" a napomáhají globálnímu oteplování.

"Náš způsob radiačního chlazení (pomocí superbílého nátěru) by mohl pomoci zmírnit oteplování planety," řekl strojní inženýr Siou-lin Žuan, který se na vývoji barvy podílel.

Fungování nátěru vysvětlují vědci v krátkém videu. Ukazují v něm rozdíl mezi superbílou a bílou barvou na infračerveném snímku.

V případě superbílé barvy nastává jev zvaný radiační (anebo sálavé) chlazení. Je způsobeno zápornou radiační bilancí - fotony (nositelé světla) se odrazí do vesmíru dřív, než se stihnou proměnit v teplo. 

zdroj: YouTube

Výzkumníci zjistili, že po natření budovy touto barvou klesla teplota uvnitř až o deset stupňů Celsia proti venkovnímu prostředí. 

Vše tedy ukazuje na to, že superbílá barva by nám jednou mohla pomoci zůstat v příjemném chládku. Ačkoli zůstává otázkou, jak dlouho vydrží být nová barva superbílá v prostředím znečištěném mikročásticemi.

----------

A ještě jedna otázka: Není zřejmé, zda tahle superbílá barva překoná A Whiter Shade of Pale (bějejší odstín bledé tváře), který ve zlatých šedesátkách opěvovali Procol Harum. Špetka psychedeliky po exaktním výzkumu každopádně neuškodí.

Zdroje:
Cell Reports Physical Science

Nejnovější články