Vznikla mapa, která vám ukáže, kde hledat ‚hvězdy spadlé na Zem‘

11. 2. 2022 – 18:00 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vznikla mapa, která vám ukáže, kde hledat ‚hvězdy spadlé na Zem‘
Meteorit pallasitového typu. Hornina je tvořena krystaly olivínu, které jsou uzavřeny v šedé matiční hmotě - slitině niklu a železa. | zdroj: Profimedia

Nová mapa určila místa, která by měla být pro hledače meteoritů tím, čím byla oblast Klondike pro zlatokopy.

Výzkumníci vytvořili pomocí strojového učení mapu míst, kde se hromadí meteority a kde je můžete nejsnáze nalézt. Tato místa leží v Antarktidě.

Mapu mohou využít vědecké týmy i amatéři při hledání bludných balvanů, které ukončily pouť vesmírem na Zemi.

Kdo hledá, najde meteorit

„Satelitní pozorování teploty, rychlosti proudění ledu, povrchového pokryvu a geometrie poskytují dobrá data pro vymezení oblastí bohatých na meteority,“ cituje magazín Science Alert Veroniku Tollenaarovou z Technické univerzity v nizozemském Delftu, která vedla studii o meteoritech v nejjižnějším kontinentu publikovanou v časopise Science Advances.

Výsledkem studie je mapa „vesmírných pokladů“, u které věci předpokládají osmdesátiprocentní přesnost.

sciadv.abj8138-f5-resize Ukázka z mapy meteoritů. Na měřítku (vlevo dole!) je pravděpodobnost jejich výskytu znázorněna barvami od žluté do červené. | zdroj: kredit-Tollenaar et al.

Meteority padají samozřejmě po celé Zemi, ale nacházejí se jen v místech, kde k tomu jsou vhodné podmínky. Část meteoritů dopadne do oceánů a moří, jiné skončí v členitém terénu.

Jednotvárné prostředí Antarktidy, Sahary či podobných rozlehlých oblastí je proto pro hledače vesmírných kamenů ideální. A Antarktida z takových regionů vychází nejlépe. Panuje tam drsné klima, avšak v ledu a sněhu na sebe meteority leckdy samy upozorní. Ještě snáz se pak bude pátrat s novou mapou.

Najít svou hvězdu

Výzkumníci odhadli, že na území Antarktidy je na 300 tisíc meteoritů, které dosud čekají na to, až je někdo objeví.

V Antarktidě je obrovský vědecký potenciál – meteority jsou nejlepším způsobem, jak si sáhnout na kousky jiných planet, a provést detailní měření tamních hornin.

Věci ve studii upozorňují, že poté, co meteorit skončí na zmrzlých pláních Antarktidy, ocitne se pod vrstvou sněhu a ledu. Ledovcová masa ale není statická – v průběhu tisíců let se pohybuje napříč kontinentem a meteority s ní. Když ale ledovce narazí na překážku, třeba ve formě pohoří, zvednou se a vlivem větrné eroze se část meteoritů dostane na povrch, anebo blíž k povrchu.

Tato místa by měla být pro hledače meteoritů tím, čím byl Klondike pro zlatokopy.

Studie je odhalila také poblíž antarktických základen. „Našli jsme několik nikdy nenavštívených oblastí bohatých na meteority, které se nacházejí poměrně blízko výzkumných stanic,“ upozorňuje ve Science Alert spoluautor studie Stef Lhermitte.

Pokud byste měli cestu na Antarktidu, prohlédněte si interaktivní mapu pokladů z vesmíru na internetové stránce Where Catching Falling Star.

Zdroje:
Science Advances, Science Alert, Where Catching Falling Star

Nejnovější články