Závislost na chytrém telefonu snižuje vaše duševní schopnosti

29. 11. 2022 – 17:20 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Závislost na chytrém telefonu snižuje vaše duševní schopnosti
Svému duševnímu zdraví prospějete, pokud si mobil nebudete brát do postele. | zdroj: Profimedia

Chytrý telefon = chytrý uživatel. Tahle rovnice platit nemusí. Nová studie varuje, že nezřízené používání chytrých telefonů zhoršuje funkce mozku.

Chytrý telefon dnes vlastní většina obyvatel planety. Je to jednoduchý a poměrně levný způsob, jak se připojit na internet, což platí také v rozvojových zemích.

Mnozí lidé se však od smartphonu nedokážou odpoutat. Někteří trpí nomofobií – strachem, že zůstanou bez něj.

V nové studii publikované v odborném magazínu International Journal of Environmental Research and Public Health vědci objevili souvislost mezi nadměrným používáním chytrých telefonů a horšími duševními schopnostmi.

Znepokojivá data

Tým pod vedením kognitivní vědkyně Rosy Fabiové studoval 111 uživatelů chytrých telefonů ve věku od 18 do 65 let, z nichž čtvrtinu tvořili vysokoškolští studenti. Data o tom do jaké míry a jak často používají smartphone výzkumníci čerpali z aplikace SocialStatsApp, která poskytuje informace o přítomnosti na TikToku, Facebooku, Instagramu a WhatsAppu.

Vědci stanovili škálu rizik a závažnosti závislosti na telefonu a zajímalo je, jakou psychickou pohodu, míru strachu z promeškání a prokrastinace členové studie pociťují. Zkoumali také, nakolik lidé svůj telefon používají či jaké mají výsledky u paměťových cvičení nebo jaká je jejich reakční doba. Zadali jim také za úkol, aby telefon používali méně, než mají ve zvyku.

Data ukázala, že účastníci studie závislejší na svých telefonech tento úkol  vesměs neplnili.

Problém však nebyl jen s jejich disciplinovaností. Měli především horší pracovní paměť, sníženou vizuální reakční dobu i sluchovou reakční dobu. Vykazovali také nižší míru psychologické pohody a častěji trpěli strachem z promeškání i prokrastinací.

Ve studii se píše, že lidé s vysokou mírou závislosti na chytrých telefonech vykazují menší sebekontrolu, která může negativně ovlivňovat jejich každodenní život.

Takoví jedinci se třeba hůř soustředí, mají nižší pozornost i pomalejší myšlení, což se může promítnout do horších pracovních výsledků.

Odkládáte vůbec mobil?

Vědci připouštějí, že výsledky jejich výzkumu jsou omezené počtem jeho účastníků i tím, že část z nich ho opustila poté, co je vyzvali, aby omezili používání telefonu na jednu až tři hodiny denně. Chybí tak výsledky od lidí s vysokou mírou závislosti.

„Budoucí výzkum by měl zkoumat větší vzorek účastníků, včetně účastníků s vyšší mírou závislosti,“ píše se ve studii.

A pokud máte pocit, že jste na svém telefonu závislí (což naznačuje třeba to, že se celé hodiny díváte na sociální sítě), využijte několik rad, jak se s tím vypořádat.

Můžete například využít aplikace, na nichž lze dočasně zamezit přístup na sociální sítě. A pokud nepotřebujete tak silně klepnout přes prsty, odložte telefon po příchodu domů do jiné místnosti a neberte si ho před spánkem do postele.

Snížit míru využívání telefonu může pomoct i prosté vypnutí notifikací. A patří se připomenout, že k dobrému vychování patří nepoužívat telefon na schůzce s jinými lidmi.

Zdroje:
Journal of Environmental Research and Public Health

Nejnovější články