Internet se změní k nepoznání. Bude výtvorem umělé inteligence

3. 3. 2022 – 20:19 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Internet se změní k nepoznání. Bude výtvorem umělé inteligence
Internet budoucnosti prostoupí umělá inteligence. | zdroj: Profimedia

Jak bude vypadat internet prostoupený umělou inteligencí? 

Téměř celý obsah internetu bude už za několik let tvořit umělá inteligence. Předpovídají to ve své pozoruhodné analýze experti z Kodaňského institutu pro studium budoucnosti (CIFS).

Výzkumný pracovník CIFS Timothy Shoup odhaduje, že do roku 2030 budou 99 až 99,9 procenta internetového obsahu psát roboti. Pravda, budou pracovat podle pokynů lidí, ale převezmou hlavní úlohu při vytváření virtuálního prostředí.

„Internet to změní k nepoznání,“ cituje Shoupa časopis Futurism. Shoup a jeho spolupracovníci zevrubně popisují budoucnost internetu v magazínu Scenario.

Co si račte přát?

Shoupův výzkumný tým předpokládá, že s rozšířením nových umělých inteligencí, jakou je třeba model GPT-3 od OpenAI, bude možné jednoduše zadat strojovému učení obecné požadavky toho, co si klient přeje a stroj se sám o vše postará.

V omezené míře se to děje už dnes. Nové požadavky virtuálních světů, zejména Metaverse Marka Zuckerberga, budou však vyžadovat větší množství práce v tvorbě obrázků, videí a 3D modelů. Strojová učení jim mohou vyhovět.

„Na počátku tohoto roku vydala společnost OpenAI program DALL-E, který dokáže vytvářet realisticky vypadající obrázky podle toho, jak je člověk popíše. Podobné programy tvořící webové rozhraní, ale časem i animovaná videa nebo jednoduché hry už existují – a do konce dekády se rozšíří nevídaným způsobem,“ předpovídají experti z CIFS.

Taková proměna by mohla internet otevřít širšímu poli uživatelů – lidé, kteří dnes neumějí vytvořit vlastní stránky nebo videa, budou mít jejich tvorbu v budoucnu snazší.

Je ale otázkou, zda tato proměna nepovede k ještě snazší tvorbě dezinformací. To přitom není jediné úskalí budoucí tváře internetu.

Praváci přetlačí leváky

Odborníci varují před tím, že současná strojová učení jsou často ze své podstaty předsudečná. Tím, že umělé inteligence vznikají na balících dat vytvořených lidmi, kopírují převládající trendy lidí.

S trochou nadsázky to lze ilustrovat tak, že internet budoucnosti bude vytvořen pro praváky a nikoli pro leváky, protože praváků je víc a umělá inteligence čerpá hlavně z dat o nich.

Praváci či leváci v tomto případě nejsou podstatní, Jenže strojově vytvářený obsah může vylučovat ze společnosti menšiny, anebo je vytlačovat na okraj. A pokud vám to přijde nepodstatné, pak vězte, že internet v českém jazyce je jednou z digitálních menšin.

Obsah vytvářený lidmi samozřejmě také do jisté míry kopíruje podobné trendy, ale dokáže reagovat pružněji na kritiku. Toho strojová učení zatím schopna nejsou.

Člověk by si proto podle vědců měl ponechat v rukou možnost kontrolního finálního zásahu.

Jak bude internet prostoupený umělou inteligencí vypadat, ukážou až další roky. CIFR předpokládá, že ve větší míře by se jimi předpovězená změna měla začít objevovat v roce 2025.

Zdroje:
Futurism, Scenario

Nejnovější články