Ženy mají zvláštní schopnost. Z tělesného pachu poznají, zda je muž nezadaný

6. 7. 2023 – 18:02 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Ženy mají zvláštní schopnost. Z tělesného pachu poznají, zda je muž nezadaný
Ženský nos vybavila matka příroda zvláštní schopností. | zdroj: Profimedia

Ženský nos dokáže rozeznat zadané muže od nezadaných. Na tuto schopnost upozorňuje studie expertů z australské univerzity.

Jejich čichový orgán je citlivější, než samy vědomě tuší. Ženy s jeho pomocí poznají nezadané muže.

Výsledky čichové analýzy výzkumníků z Macquarieovy univerzity potvrzují, že z nezadaných mužů vychází víc štiplavého tělesného pachu než z mužů v pevném partnerském vztahu a žena to dokáže vnímat, píše magazín IFL Science.

Silnější tělesný pach tak může pomáhat nezadaným mužům signalizovat ženám jejich dostupnost.

Mají na muže čich

Minulé výzkumy ukázaly, že svobodní muži mají obvykle vyšší hladinu testosteronu než muži v partnerském vztahu. Dává jim to větší šanci uspět v konkurenčním souboji s jinými muži o partnerku.

U mužů v trvalém svazku je zase úroveň tohoto pohlavního hormonu nižší, což usnadňuje tento svazek udržovat.

Z výzkumů také vyplývá, že testosteron může přispívat k tělesnému pachu. To naznačuje, že nezadaní muži mohou mít silnější „aroma“ než nezadaní.

Aby dál prozkoumali tuto hypotézu, studovali výzkumníci z Macquarieovy univerzity v australském Sydney Richard Stevenson a Mehmet Mahmut vzorek 91 mužů (46 nezadaných, 45 zadaných) a 82 heterosexuálních žen.

Všichni muži dostali bílé tričko a měli úkol si jej na jeden den obléct a propotit během cvičení. Současně nemohli používat parfémy, deodoranty ani mýdlo. Ženy potom očichávaly jejich trička a odhadovaly, zda patří svobodným, anebo zadaným mužům.

Každá účastnice výzkumu očichávala šest různých oděvů. K tomu dostala i fotografie těchto šesti mužů. A výsledek? Ukázalo se, že ženy mají na svobodné muže doslova čich.

„V souladu s naší hypotézou byl odér svobodných mužů hodnocen jako silnější než u zadaných mužů,“ píší autoři studie publikované v žurnálu Frontiers in Psychology.

Kromě toho obličeje svobodných mužů ženy hodnotily jako mužnější než obličeje mužů v trvalém vztahu. Ovšem jen ty zadané.

Australští vědci upozorňují, že z evolučního hlediska může být pro ženy výhodné umět rozpoznat chemické signály, které naznačují „volnost“ určitého muže. A výhodné pro ně může být rovněž vyhnout vztahům se zadanými muži – zejména s těmi, kteří mají potomky.

Tato schopnost žen však nemusí dávat svobodným mužům výhodu.

Ačkoli ženy ve studii dokázaly rozeznat zadané a nezadané, výraznější odér u nezadaných nebyl hodnocen jako přitažlivější. Zadané ženy také popisovaly tváře zadaných mužů jako důvěryhodnější a věrnější než tváře svobodných mužů, zatímco svobodné ženy tyto vlastnosti nerozeznávaly.

Neprobádaný čich

Role čichů a pachů v našem životě je dosud málo probádaná. Většinou si ani neuvědomujeme, jak nás vůně ovlivňuje, protože čichové signály obcházejí část našeho mozku thalamus, která hraje důležitou roli v pozornosti a vědomí.

Proto i samotné tušení, zda je muž zadaný či nezadaný na základě pachu, nemusí mít významný vliv na rozhodování ženy, zda s ním vstoupit do vážného vztahu.

Zdroje:

Nejnovější články