Americká vláda ukončila lékařské výzkumy na šimpanzích

19. 11. 2015 – 15:48 | Příroda | roj | Diskuze:

Americká vláda ukončila lékařské výzkumy na šimpanzích
Lékařský výzkum na šimpanzech už prý není potřeba (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Poslední padesátka šimpanzů, které chovala americká vláda pro potřeby lékařského výzkumu, brzy opustí laboratoř. Ředitel amerického Národního zdravotního institutu (NIC) Francis Collins uvedl, že už není žádný důvod, aby byli drženi pro případné experimenty, píše deník The Guardian.

"Po dvou a půl letech, kdy jsme neobdrželi žádnou žádost o přístup k těmto 50 šimpanzům, jsme usoudili, že výzkum šimpanzů už není potřeba," uvedl Collins s tím, že jde o využití zvířat při invazních lékařských experimentech. K neinvazním testům, tedy například k pozorování chování, bude vláda nejbližší zvířecí příbuzné lidí používat i nadále. 

Šimpanzi se na "důchod" přesunou do opičího sanatoria Louisiana’s Chimp Haven, kde se přidají ke svým předchůdcům. První tři stovky šimpanzů se dostaly "na svobodu" v roce 2013. Poté vláda analyzovala, zda jsou ještě k experimentům nevyhnutelně potřeba a zda je vůbec o ně mezi výzkumníky zájem, když jsou k dispozici jiné způsoby testů.

Letos byli navíc šimpanzi zapsaní na seznam ohrožených druhů, takže by výzkumníci museli vždy žádat o speciální povolení ke zvířecímu pokusu. 

Zatímco ochránci zvířat rozhodnutí vítají, někteří vědci příliš nadšení nejsou. Zkomplikuje to například práci biologům, kteří vyvíjejí vakcínu proti ebole určenou volně žijícím šimpanzům.

V nevládních zařízeních těsty na šimpanzích pokračují dál. 

Zdroje:
The Guardian, QUARTZ

Nejnovější články