Animace ukazuje, jak se šířilo největší tsunami v dějinách Země

6. 2. 2023 – 23:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Animace ukazuje, jak se šířilo největší tsunami v dějinách Země
Dopad asteroidu/komety do oblasti dnešního Yucatánského polostrova před 66 miliony let. | zdroj: Profimedia

Tým amerických výzkumníků sestavil pomocí speciálního softwaru animaci gigantického tsunami, které se valilo přes planetu před desítkami milionů let.

Bylo to největší tsunami, jaké se kdy na Zemi vyskytlo. Stvořil ho dopad vesmírného objektu, asteroidu nebo komety o průměru deseti kilometrů, do oblasti dnešního Yucatánského poloostrova v Mexiku. Před 66 miliony let tato událost vyvolala kaskádu přírodních katastrof.

Vesmírné těleso po sobě zanechalo kráter o průměru 100 kilometrů, známý jako Chicxulubský, a vyvrhlo do ovzduší mračna prachu a sazí. Dvě a půl minuty po úderu clona vyvrženého materiálu vytlačila obří vodní stěnu a vytvořila 4,5 kilometru vysokou vlnu, která se šířila do okolí.

Tato devastující vlna, kterou vědci pokládají až za 30 000krát mocnější než jakékoli jiné zaznamenané tsunami, se valila oceány na pevninu. Na oceánech se rozlévala a klesala, před pobřežím zase stoupala.

Experti z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) vypracovali působivou simulaci šíření vln po dopadu objektu Chicxulub, která ukazuje jejich globální rozsah.

Černou barvou je v animaci označena pevnina existující před 66 miliony let. Bílá čára vyznačuje kontinenty a státy v současnosti. Animace ukazuje vývoj situace od 10 minut do 48 hodin po dopadu asteroidu. Červená barva v ní znázorňuje vlny tsunami, zatímco modrá představuje oblasti, kde hladina ustupuje.

Tsunami se valilo přes polovinu zeměkoule

Odborníci při tvorbě animace vycházeli ze studie mezinárodního výzkumného týmu zveřejněného v říjnu v časopise AGU Advances. Vědci v ní z analýzy geologických záznamů dospěli k závěru, že tsunami způsobené dopadem asteroidu na konci geologického období křídy, se přehnalo přes polovinu Země. 

Vědci dokonce nalezli stopy po tsunami až na Novém Zélandu – ve vzdálenosti víc než 12 tisíc kilometrů od nárazu asteroidu do Země.

1425409-fxkgxemas4u6ef4ylhdgfnavu-original Obrázek ukazující amplitudu tsunami (výšku vlny měřenou od klidové hladiny) po dopadu vesmírného objektu do oblasti dnešního poloostrova Yucatán. | zdroj: kredit-Range et al.

Počítačový model ukázal, že hodinu po dopadu tsunami dosáhla severního Atlantiku. Za další tři hodiny se mořem mezi Severní a Jižní Amerikou dostala do Pacifiku. Na pobřeží dosahovala kilometrové výšky.

Čtyřiadvacet hodin po nárazu asteroidu se vlny převalily většinou Pacifiku a Atlantiku, z obou stran vstoupily do Indického oceánu. A do osmačtyřiceti hodin po osudové srážce vlny zasáhly většinu pobřeží na planetě.

Tsunami unikly pouze jižní Atlantik, severní část Tichého a Indického oceánu a místo, kde se nyní nachází Středozemní moře.

„Tato tsunami byla dostatečně silná, aby narušila a erodovala sedimenty v oceánských pánvích na padesáti procentech rozlohy zeměkoule,“ řekla magazínu Live Science vedoucí autorka studie Molly Rangeová z Michiganské univerzity.

Dopad asteroidu Chicxulub navždy změnil planetu. Vyvrhl do ovzduší ohromné množství prachu a popela, které vyvolalo klimatické změny a globální temnotu. Tato událost vedla před 66 miliony let k vyhynutí tří čtvrtin tehdejších druhů včetně nelétajících dinosaurů (z dinosaurů přežili jen létající druhy, z nichž se vyvinuli dnešní ptáci).

Ochutnávka rizik, která číhají ve vesmíru

Experti při simulaci, popsané na webu NOAA spojili numerické modelování a analýzu geologických záznamů, aby vytvořili to, co popisují jako „první globální simulace tsunami po dopadu asteroidu Chicxulub“.

Výkonný počítačový program, který modeluje detaily komplexních toků tekutin, pojmenovaný hydrokód, vytvořil prvních 10 minut tsunami, zatímco další dva modely vyvinuté v Národním úřadu pro oceán a atmosféru simulovaly vzory, podle kterých se vlny šířily po zeměkouli.

Podle týmu by studie mohla mít praktické využití, protože může „posoudit a kvantifikovat rizika budoucích dopadů velkých asteroidů“. Jejich model by mohl pomoci předpovídat i dopady tsunami menšího rozsahu, které se v současnosti vyskytují.

Zdroje:
NOAA, Science Alert, AGU Advances

Nejnovější články