Objeveno pradávné tsunami, po kterém lidé na 1000 let opustili pobřeží

16. 4. 2022 – 20:43 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Objeveno pradávné tsunami, po kterém lidé na 1000 let opustili pobřeží
Voda zaplavující pobřeží. | zdroj: Profimedia

Bylo to jedno z největších tsunami, které kdy postihlo lidstvo. Až donedávna jsme však o něm nevěděli.

Geologové objevili silné zemětřesení, které před 3800 lety vyvolalo gigantické tsunami na severním pobřeží dnešního Chile. Způsobilo v pobřežní oblasti takovou zkázu, že trvalo tisícovku let, než se do ní lidé odvážili vrátit.

Zkáza z hlubin

Objev mezinárodního týmu, popsaný na vědeckém webu Science Advances, je doložen pobřežními usazeninami i vzorky mořských hornin, mušlí a mořských živočichů vyplavených do vnitrozemí – chilské pouště Atacama – přívalovými vlnami.

Dávné otřesy o předpokládaném magnitudu nejméně 9,5 unášely balvany stovky metrů do vnitrozemí.

„Našli jsme důkazy o mořských sedimentech a spoustě zvířat, která před vyplavením do vnitrozemí klidně žila v moři. Objevili jsme také trhlinu, která je výrazná a dlouhá téměř tisíc kilometrů,“ cituje časopis Science Alert geologa a specialistu na tsunami Jamese Goffa z australské Univerzity Nový Jižní Wales.

Výzkumný tým, vedený antropologem Diegem Salazarem z Chilské univerzity v Santiagu, zkoumal oblast v poušti Atacama, která leží nedaleko Chilského trojného bodu, kde se stýkají tektonické desky Nazca, pacifická a antarktická. Deska Nazca se tlačí pod další dvě desky, a proto bývají v oblasti častá zemětřesení. Tlak desek je také  za vznikem And a sopečnou činností.

V trojném bodu mělo původ také nejsilnější zemětřesení moderního věku, které v roce 1960 zasáhlo jižní Chile. Mělo magnitudu 9,5.

Stejné tektonické napětí patrně vedlo k apokalyptickému, o tisíce let staršímu a dosud nezdokumentovanému zemětřesení na severu Chile.

Lidé se vrátili, hrozba zůstává

Při svých výzkumech použili vědci radiokarbonové datování, aby získali představu o stáří ložisek. Údaje z několika míst naznačují „tektonickou událost, která pozvedla pobřežní usazeniny v celé studované oblasti, vytvořila tsunami a vyvolala sociální rozvrat,“ píší vědci ve Science Advances.

V době přírodní katastrofy žila v zasažené oblasti společenství lovců a sběračů. Vykopávky naznačují, že tsunami vyvolané zemětřesením jejich kamenné příbytky strhla.

AtacamaDesertDeposits Výkop s nánosy po tsunami. | zdroj: Profimedia

Dopady na obyvatele oblasti, kteří měli to štěstí, že přežili, byly drtivé. Vyprávění o dávné katastrofě se dědilo z generace na generaci. Jen tak mohla vzpomínka na tsunami přetrvat v myslích lidí, kteří neměli psaný jazyk.

Oblast zůstala po tsunami neobydlena zhruba 1000 let, přestože v ní lidé žili téměř 10 tisíciletí před katastrofou.

„Z našich vykopávek je zřejmé, že po tsunami následoval obrovský společenský otřes a komunity se přesunuly z pobřeží do vnitrozemí – mimo dosah tsunami,“ řekl James Goff magazínu Science Alert.

Dnes už jsou oblasti pradávné katastrofy hustě zalidněné. Chilský trojný bod se však neodstěhoval. Dosud představuje obrovskou hrozbu pro rozlehlé pobřežní oblasti.

Zdroje:
Science Advances, Science Alert

Nejnovější články