Mrazivé video ukazuje přílet komety, která ukončila éru dinosaurů

8. 2. 2022 – 19:17 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mrazivé video ukazuje přílet komety, která ukončila éru dinosaurů
Přilétající posel konce dinosaurů. | zdroj: Profimedia

Je to působivá animace, která ukazuje, jak křehký a nejistý může být život na Zemi.

Byla to jedna z osudových chvil pro život na Zemi: Střet s masivním vesmírným objektem před 66 miliony let. Jeho náraz do Země ukončil éru dinosaurů trvající 170 milionů let a ze světa sprovodil většinu živočišných druhů, které žily po jejich boku.

Geolog a paleoklimatolog Gwillerm Kaldisti z Francie ve své animaci ukazuje vesmírný kolos o průměru 10 až 15 kilometrů nezadržitelně letící k Zemi. Můžete sledovat, jak vypadá na obloze v různých okamžicích – rok, měsíc, týden, den, hodinu a posledních deset minut před dopadem.

Kaldisti zabijácký objekt zobrazuje jako kometu. Až donedávna převažoval názor, že to byl asteroid. Astronomové z Harvardovy univerzity však ve studii publikované před rokem v žurnálu Scientific Reports dospěli k závěru, že do Země narazila kometa. Byla to vlasatice s dlouhou oběžnou dráhou z Oortova mračna, kulovitého oblaku komet na okraji sluneční soustavy. 

Výzkum kráteru Chicxulub ukázal, že to, co zbylo z tělesa, bylo uhlíkatým chondritem. A ten je obvyklý právě v kometách z Oortova mračna.

Ve třináctiminutovém Kaldistiho videu můžete kometu sledovat z různých částí planety. Animace končí ve chvíli, kdy jako oslnivá koule vletí do atmosféry a dopadá do oblasti dnešního poloostrova Yucatán v Mexickém zálivu.

 

Dál už příběh patrně znáte. Následovaly devastující tlaková vlna a tsunami. Vzduchem létal žhavý popel.

Do oblohy se vznesla směs prachu a síry, která na roky zastínila Slunce. Důsledkem byla prehistorická obdoba nukleární zimy. Průměrná teplota klesla o víc než deset stupňů Celsia. Vymřelo 75 procent živočišných druhů. S nimi také nelétající dinosauři, kteří planetu uvolnili savcům.

Výsledný kráter, který po sobě kometa zanechala, vědci objevili teprve koncem sedmdesátých let minulého století. Měří v průměru 150 kilometrů a dosahuje hloubky 12 kilometrů. Dostal jméno Chicxulub.

 

Zdroje:
Scientific Reports, YouTube/Gwillerm Kaldisti

Nejnovější články