Asteroid velký jako slon už za několik hodin těsně mine Zemi

26. 1. 2023 – 14:12 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Asteroid velký jako slon už za několik hodin těsně mine Zemi
Asteroid prolétající kolem Země. Ilustrační foto. | zdroj: Profimedia

Blíží se čtvrtý nejtěsnější průlet asteroidu kolem naší planety, jaký byl kdy zaznamenán.

(Aktualizováno) Země dostane nečekaného návštěvníka. Blízko jejího povrchu v noci na pátek prosviští asteroid 2023 BU, informuje magazín Space.

Nečekaně těsné míjení 

Vesmírný kámen o průměru 3,8 až 8,5 metru se dá svou velikostí přirovnat k indickému slonovi nebo mikrobusu. V pátek 27. ledna v 1:17 SEČ se bude nacházet pouhých 3 506 kilometrů nad zemským povrchem.

To je výš než vesmírná stanice ISS a některé satelity, které obíhají ve výšce 400 kilometrů, ale mnohonásobně níž než geostacionární družice kroužící ve výšce kolem 35 800 kilometrů. 2023 BU proletí v blízkosti jejich drah nad Jižní Amerikou.

Bude to čtvrtý nejtěsnější průlet asteroidu, jaký byl kdy zaznamenán, informuje Centrum pro studium objektů blízkých Zemi (Center for Near Earth Object Studies). Současně by to mohl být nejbližší průlet známého asteroidu kolem naší planety v roce 2023.

Není však vyloučeno nějaké překvapení. Asteroidy mohou přilétat nečekaně - jako 2023 BU, který zpozoroval pouhých pět dnů před jeho největším přiblížením astronom Gennadij Borisov v astrofyzikální observatoři v Naučném na Krymu, píše Space.

„Pozorovací systém Scout vyloučil, že objekt 2023 BU do Země narazí. V tomto případě jsme měli málo pozorování, ale i ty nám stačily k tomu, abychom byli schopni popsat oběžnou dráhu planetky, která ji zavede neuvěřitelně blízko k zemskému povrchu.“                                                               Davide Farnocchia, NASA Jet Propulsion Laboratory.

Zatímco většina asteroidů prolétá až za oběžnou drahou Měsíce, 2023 BU se k planetě přiblíží na pouhá tři procenta této vzdálenosti.

Bude zářit intenzitou 11,3 magnitudy, což je pro lidské oko málo. Proto asteroid spatří pouze ti, kteří budou hledět na nebe velkými dalekohledy.

Blízký průlet asteroidu však bude v reálném čase zobrazovat The Virtual Telescope Project, soustava dvou robotických dalekohledů umístěných italském Ceccanu. Přenos bude zahájen ve čtvrtek 26. ledna v 21:15 SEČ (tady).

Vstup do atmosféry vyloučen

2023 BU je asteroid typu Apollo, což jsou planetky protínající dráhu Země. Vůči Zemi letí rychlostí 9,3 kilometru za sekundu (33 480 kilometrů za hodinu). Přiblížení k Zemi jeho oběžnou dráhu kolem Slunce zakřiví, prodlouží ji z 359 na 429 dnů.

Další přiblížení asteroidu nastane 6. prosince 2036, to se však 2023 BU bude nalézat za oběžnou dráhou Měsíce. Nynější přiblížení je výjimečné.

Asteroid 2023 BU se řadí se mezi „blízkozemní objekty“ (NEO), není však klasifikován jako „potenciálně nebezpečný asteroid" (PHA). Při vstupu do atmosféry Země by se patrně rozpadl a některé větší úlomky by dopadly na povrch planety.

Server The Sky Live však píše, že americká Laboratoř proudového pohonu (JPL, Jet Propulsion Laboratory) jeho dráhu propočítala. Kalkulace vstup asteroidu do atmosféry Země v dohledné době vylučuje.

„Pozorovací systém Scout vyloučil, že objekt 2023 BU do Země narazí. V tomto případě jsme měli málo pozorování, ale i ty nám stačily k tomu, abychom byli schopni popsat oběžnou dráhu planetky, která ji zavede neuvěřitelně blízko k zemskému povrchu,“ cituje web Space Davide Farnocchiu z Jet Propulsion Laboratory.

Zdroje:
Space, The Sky Live, Center for Near Earth Object Studies

Nejnovější články