Na Šumavu se řítí asteroid. Tento děsivý scénář nacvičuje NASA

1. 5. 2021 – 14:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Na Šumavu se řítí asteroid. Tento děsivý scénář nacvičuje NASA
Asteroid mířící do srdce Evropy. | zdroj: Profimedia

Je to hororová situace: K Zemi letí asteroid velký jako fotbalový stadion. Míří na Šumavu. Je příliš pozdě na to, abychom se ho pokusili zničit nebo vychýlit z dráhy... Naštěstí to je jen scénář „štábního cvičení“.

Jedním z nejděsivějších katastrofických scénářů je dopad asteroidu-ničitele na Zemi. Jak jsme na takovou situaci připraveni, zjišťovalo „štábní cvičení“, které tento týden pořádala jedna z filiálek americké vesmírné agentury NASA – Centrum pro výzkum objektů v blízkosti Země (Center for Near Earth Object).

Simulace začínala sdělením, že astronomové na Havaji objevili asteroid vzdálený 92 milionů kilometrů, který míří k Zemi. Nazvali ho 2021 PDC.

Experti spočítali, že se Zemi nejvíc přiblíží 20. října 2021, tedy za šest měsíců (každý den simulace odpovídal měsíci „herního času“). Pravděpodobnost dopadu odhadli na 1:2500 a velikost na 35 až 700 metrů.

Hráči v rolích představitelů vlád, kosmických agentur, astronomů, anebo expertů civilní ochrany dostávali každý den nové informace o měnící se situaci a museli na ně reagovat.

Hned první den simulace se všechno změnilo k horšímu...

První den

Hráči, kteří se účastní cvičení, dostávají znepokojivou informaci, že pravděpodobnost srážky je 1:20. První hrubé odhady místa dopadu zahrnují dvě třetiny povrchu planety.

2021day1 Asteroid může dopadnout na dvě třetiny povrchu Země. | zdroj: NASA

Druhý den

Následuje děsivá zpráva: Je jisté, že asteroid 20. října narazí do Země někde v Evropě, ve Středozemním moři, anebo na území severní Afriky.

Hráči upozorňují, že je příliš pozdě na to, aby byl asteroid zničen nebo vychýlen z dráhy. Podotýkají, že k identifikaci asteroidů chybí vesmírný dalekohled NEO Surveyor, který NASA teprve plánuje.

2021day2 První odhad dopadu asteroidu. | zdroj: NASA

Třetí den

Z dalšího měření trajektorie letícího balvanu vyplynula hrozná zpráva pro Evropany: Asteroid míří na střední Evropu. Pás zásahu asteroidu měří 800krát 250 kilometrů a zahrnuje kromě jižních, západních a středních Čech s Prahou také Maďarsko, Německo, Rakousko, Chorvatsko a Slovinsko.

Další zpráva je uklidňující. Asteroid měří „jen“ 110 metrů a do Země má narazit v méně obydlené oblasti – na Šumavě, mezi Českem, Rakouskem a Německem.

2021day3 Upřesněný odhad dopadu. | zdroj: NASA

Čtvrtý den

Čtvrtý den je upřesněno, že asteroid dopadne na Šumavu. Pravděpodobnost je 99 procent.

Náraz vyvolá obrovskou rázovou vlnu a uvolní se při něm obrovské množství tepla. Analytici odhadují s pravděpodobností 74 procent, že dopad postihne 100 tisíc lidí. S 21procentní pravděpodobností bude postiženo více než milion lidí. Pětiprocentní pravděpodobnost připadá na zasažení 6,6 milionu obyvatel oblasti v okruhu 250 kilometrů od místa dopadu.

2021day4 Detailní místo dopadu. | zdroj: NASA

Na okraji oblasti s 250kilometrovým průměrem leží Praha, anebo štýrský Salzburk.

Dopad fiktivního asteroidu podle propočtů astronomů nastane 20. října 2021 v 18:02:25 SEČ. Balvan dopadne na Zemi rychlostí 55 tisíc kilometrů za hodinu.

Útěchou v této situaci může být jen dostatek času na evakuaci.

pdc21_final_damageswath Soustředné kruhy ukazují míru ohrožení. V Červeném pásmu není možné přežít. | zdroj: NASA

NASA pořádalo cvičení už posedmé.

Lindley Johnson z planetární obrany NASA k němu řekl: „Tato cvičení pomáhají mezinárodní komunitě planetární obrany komunikovat mezi sebou a komunikovat s vládami. Cílem je zajistit koordinaci pro případ, že by v budoucnu byla identifikována taková hrozba.“

Může se fikce stát realitou?

Odpověď na tuto otázku je kladná.

Dva příklady: Loni v listopadu prosvištěl necelých 400 kilometrů od zemského povrchu asteroid 2020 VT4. Byl velký jako kamión, měřil jedenáct metrů. Následoval pouhé tři měsíce poté, co Zemi minul jiný asteroid, 2020 QC, o velikosti osobního auta (2,6krát 6,4 metru). Od Země ho dělilo 2950 kilometrů.

Oba vesmírní návštěvníci unikli pozornosti astronomů. Před příletem je nezpozoroval ani varovný systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) vytvořený na detekci asteroidů.

Experti z NASA přiznávají, že jsou schopni zachytit pouze devadesát procent asteroidů-zabijáků měst. Do této kategorie se řadí planetky větší než 140 metrů.

U asteroidů, které jsou menší než zabijáci měst, je úspěšnost zachycení menší. (Za planetární zabijáky jsou pokládány dvoukilometrové a větší asteroidy.)

To, že 2020 VT4 i 2020 QC nezachytili, astronomové vysvětlují tím, že asteroidy a komety přilétající od Slunce se optickými dalekohledy obtížně hledají, jsou prostě temné.

NASA proto vyvíjí speciální teleskop NEO Surveyor, který má tělesa přicházející ze směru naší hvězdy spolehlivě a včas identifikovat. Pokud půjde vše podle plánu a příliv peněz z amerického Kongresu nevyschne, bude spuštěn v roce 2025.

Zdroje:
NASA, JPL, CNEOS

Nejnovější články