Astronautům hrozí problémy s erekcí, varuje první výzkum svého druhu

23. 11. 2023 – 17:24 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Astronautům hrozí problémy s erekcí, varuje první výzkum svého druhu
Vesmír je úchvatný. Pro člověka však představuje extrémně nehostinné prostředí. S intimními vztahy mohou mít astronauti problémy. | zdroj: Profimedia

Mikrogravitace a kosmické záření mohou mít neblahý dopad na tkáně důležité pro erekci.

Od doby, kdy se naši úplně první předkové dali dohromady z kousků nukleové kyseliny v prvotním slizu, se náš organismus vyvíjel v prostředí Země. Žili jsme ve stálé gravitaci a pod štítem atmosféry, která nás chránila před kosmickým zářením.

Teď ale létáme do vesmíru. A chystáme se tam zůstávat čím dál déle. Jenže vesmír není prostředí, které je pro nás pozemšťany přívětivé. Nejsme mu přizpůsobeni.

Kosmické záření poškozuje naši genetickou informaci, tedy DNA. Nízká gravitace, jaká je třeba na Marsu nebo Měsíci, anebo mikrogravitace v otevřeném vesmíru zase vyvolává ochablost svalů, řídnutí kostí a problémy s krevním průtokem. Co víc, záření a nízká gravitace může mužům přivodit potíže s erekcí, což naznačuje nová studie publikovaná v odborném žurnálu The FASEB.

Záření a mikrogravitace jsou rizikem

„Výzkum sexuálního zdraví astronautů byl až donedávna opomíjen. To, co je o dopadech delšího pobytu ve vesmíru na sexuální zdraví astronautů známo, pochází pouze z ústního podání. Sexuální zdraví je však důležitou součástí celkového zdraví,“ poznamenává ke zmíněné studii v časopisu IFL Science doktor Alfredo Carpineti.

Výzkumníci z Floridské státní univerzity ve své vědecké práci simulovali účinky mikrogravitace na skupině 43 krysích samců tím, že jim po dobu čtyř týdnů zafixovali zadní nohy v poloze zvednuté v úhlu 30 stupňů.

Kontrolní skupinu tvořilo dalších 43 potkaních samců, kteří se pohybovali bez omezení.

„Manipulace se zadními končetinami není dokonalou simulací mikrogravitace, přesto poskytla důležité poznatky,“ píše o výzkumu doktor Carpineti.

Krysy v obou skupinách byly rozděleny do tří podskupin a v radiační laboratoři vesmírné agentury NASA vystaveny (anebo nevystaveny) galaktickému kosmickému záření. Takové záření je vlastně proudem energetických částic pocházejících z kosmu. Jsou v něm zejména protony a jádra hélia, zbytek tvoří elektrony, jádra jiných atomů a další elementární částice.

Hlodavci byli ozářeni buď vysokými hladinami, nebo nízkými hladinami radiace, anebo nebyli vystaveni žádné radiaci.

Tým sledoval účinky na žíly a tepny, které zásobují penis krví. Vyšlo najevo, že jak simulovaná mikrogravitace, tak kosmická radiace na ně měly negativní dopad. Kosmické záření ale působilo potíže ještě po 13 měsících, mnohem déle než mikrogravitace.

V závěru studie se píše, že na poruchy erekce může mít vliv mikrogravitace i kosmické záření. Vliv kosmického záření je přitom vyšší a dlouhodobější.

Nejškodlivější změny vaskulární reaktivity (schopnosti cév se roztahovat a zužovat) byly způsobeny zejména galaktickým kosmickým zářením. Byly pozorovány po delší době zotavení po simulovaném kosmickém letu,“ upozorňují vědci ve studii.

Pomohou antioxidanty?

„Naše zjištění ze simulovaného letu do vesmíru naznačují, že dlouhodobá mise může poškodit neurovaskulární erektilní funkce. Tato skutečnost představuje nové zdravotní riziko, které je třeba vzít v úvahu při průzkumu hlubokého vesmíru,“ zdůrazňují výzkumníci v závěru studie.

Její vedoucí Justin D. La Favor pak v prohlášení k laboratornímu výzkumu píše:

Sexuální zdraví astronautů by mělo být po jejich návratu na Zemi pečlivě sledováno. Zatímco negativní dopady galaktického kosmického záření byly dlouhodobé, funkční zlepšení vyvolaná terapií zaměřenou na tkáně naznačují, že erektilní dysfunkce může být léčitelná.“

Výzkumníci zdůrazňují, že tématu je nutné se věnovat a dopad vesmírného prostředí na erekci zkoumat nejen u hlodavčích samců, ale také u lidských jedinců – mužů. Takový výzkum je podmínkou pro to, aby bylo možné předcházet negativním dopadům na tkáně při delších pobytech ve vesmíru.

Vědci předpokládají, že erektivní poruchy bude možné zmírnit užíváním antioxidantů. Také to je ale potřebné vyzkoušet.

Situace nicméně nemusí být tak černá, jak by se mohla jevit po přečtení studie. Naděje, že astronauti se mohou vrátit z pobytu ve vesmíru sexuálně čiperní, vyplývá ze slov bývalého astronauta NASA Mikea Mullaneho, který v rozhovoru Men's Health na otázku, týkající se dopadů pobytu ve vesmíru na sexuální kondici, řekl:

„Několikrát jsem se už na Zemi probudil a měl jsem kost, kterou jsem mohl provrtat jen kryptonitem.“

Zdroje:

Nejnovější články